Clone vii obţinute din şoareci congelaţi

Cercetătorii japonezi au obţinut clone vii şi sănătoase cu ajutorul celulelor prelevate de la şoareci morţi, congelaţi în urmă cu 16 ani, deschizând astfel calea clonării şi altor mamifere dispărute, precum mamuţii, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Science.

104 afișări
Imaginea articolului Clone vii obţinute din şoareci congelaţi

Clone vii obţinute din şoareci congelaţi

Potrivit studiului preluat de AFP, tehnicile actuale de clonare necesită două celule vii şi intacte. Una poate să furnizeze materialul genetic, iar cealaltă, golită de nucleul ei, poate să primească ADN-ul prelevat din prima celulă.

Obţinerea unor clone sănătoase dintr-un organism congelat a fost un subiect dezbătut multă vreme de specialişti. Mulţi dintre aceştia considerau că acele cristale care se formează în celulele congelate distrug ADN-ul, iar celula nu mai poate fi copiată.

Teruhiko Wakayama, de la Centrul de Dezvoltare Biologică din cadrul Institutului de Cercetări Riken din Yokohama, Japonia, principalul autor al acestui studiu, a prelevat nucleele celulelor din ţesutul cerebral al şoarecilor, congelaţi la - 20 de grade Celsius, după care le-a injectat în celule golite în prealabil de nucleu.

Ulterior au fost generate lanţuri de celule suşă embrionare, din care cercetătorii au putut să obţină 12 şoareci vii, sănătoşi.

Autorii studiului au spus că şi nucleele extrase din celulele altor organe congelate ar putea fi folosite pentru a produce embrioni viabili, dar cu un procent de reuşită mult mai scăzut decât în cazul celor extras din celulele cerebrale.

În măsura în care această tehnică nu necesită o celulă intactă pentru a furniza ADN-ul necesar, cercetătorii consideră că ea ar putea fi folosită şi la clonarea mamuţilor sau a altor mamifere dispărute, pornind de la resturi de ţesut congelat.

Specialiştii rămân totuşi rezervaţi în privinţa posibilităţii de a recolta ADN din corpurile congelate ale mamiferelor care nu au fost, în prealabil, tratate chimic cu un strat de protecţie, susţinând că materialul genetic recoltat de la acestea nu va fi viabil pentru a produce clone.

La nivelul cunoştinţelor actuale, "o astfel de clonare nu este posibilă", deoarece nu mai există nicio celulă vie din aceste animale dispărute de mii de ani care ar putea să primească ADN-ul prelevat dintr-o celulă congelată, au explicat specialiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici