Coliziune cosmică: NASA a reuşit să surprindă impactul a doi asteroizi la o viteză de peste 18.000 de km la oră

Un asteroid monitorizat de NASA a căpătat pentru scurt timp o strălucire puternică, probabil în urma unei coliziuni cu o obiect de dimensiuni mai mici, potrivit oamenilor de ştiinţă.

1421 afișări
Imaginea articolului Coliziune cosmică: NASA a reuşit să surprindă impactul a doi asteroizi la o viteză de peste 18.000 de km la oră

Coliziune cosmică: NASA a reuşit să surprindă impactul a doi asteroizi la o viteză de peste 18.000 de km la oră (Imagine: NASA)

Asteroidul Scheila fost repreat prima oară după impact anul trecut, în decembrie, de către observatorul Universităţii din Arrizona, potrivit Daily Mail. Imaginea asteroidului era de două ori mai strălucitoare decât de obicei şi avea aproape luminozitatea unei comete.

Comparând cu imagini din arhivă ale asteroidului, astronomii au dedus că fenomenul de strălucire intensă s-a produs în perioada 11 noiembire-3 decembrie 2010.

Date primite de la satelitul Swift al NASA şi telescopul Hubble au arătat că aceste modificări au avut loc după ce, probabil, asteroidul Scheila a fost lovit de un asteroid de dimensiuni mult mai mici.

Potrivit lui Dennis Bodewits de la Universitatea din Maryland, cercetător principal în echipa satelitului Swift, în urma coliziunilor dintre asteroizi se împrăştie în spaţiu fragmente de rocă, de la praf fin până la bolovani uriaşi, în mod asemănător cu ceea ce se întâmplă la impactul dintre planete şi sateliţii lor.

"Totuşi, aceasta este prima dată când am fost capabili să capturăm o imagine, imediat după coliziune şi înainte ca dovezile să dispară", a spus Dennis Bodewit.

Telescopul optic Swift a reuşit să obţină imagini ale asteroidului în spectrul ultraviolet. Lumina ultraviolet scoate în evidenţă existenţa moleculelor de apă, de exmplu, care este transformată în hidroxil şi hidrogen. Totuşi, niciuna dintre aceste emisii nu au fost identificate după impactul asteroidului Scheila, lucru frecvent întâlnit la comete.

Asteroizii sunt fragmente solide cu dimensiuni variabile, considerate a fi resturi de la formarea sistemului solar, cu aproximativ 4,6 miliarde de ani în urmă.

Milioane de astfel de corpuri se află pe o orbită în jurul soarelui, între Marte şi Jupiter, în centura principală de asteroizi. Scheila are paroximativ 112 kilometri în diametru şi are o perioadă de revoluţie în jurul soarelui de cinci ani.

Datele primite de la Hubble indică faptul că impactul cu cu obiect mult mai mic, cu un diametru de circa 30 de metri, s-a produs la o viteză de aproape 18.000 de kilometri pe oră, potrivit şefului de echipă al telescopului, David Jewitt de la Universitatea California din Los Angeles.

Cele două echipe au ajuns la concluzia că obiectul mai mic s-a ciocnit de asteroidul Scheila, la un unghi de 30 de grade, lăsând în urmă un crater de 300 de metri.

Cercetătorii au estimat că această coliziune a împrăştiat în spaţiul cosmic peste 660 de mii de tone de praf, ceea ce ar fi echivalentul a aproape de două ori masa Empire State Building.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici