Compania SpaceX va lansa prima ei capsulă spre ISS, după data de 20 martie

Compania americană privată SpaceX va lansa prima ei capsulă - denumită Dragon - spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după data de 20 martie, a anunţat, joi, un angajat de la NASA, precizând că ziua în care va avea loc lansarea va fi aleasă în următoarele două săptămâni.

389 afișări
Imaginea articolului Compania SpaceX va lansa prima ei capsulă spre ISS, după data de 20 martie

Compania SpaceX va lansa prima ei capsulă spre ISS, după data de 20 martie (Imagine:www.spacex.com) )

Dragon, care va fi prima capsulă privată ce se va conecta la ISS, trebuia să fie lansată iniţial pe 7 februarie.

Însă lansarea nu va putea avea loc înainte de data de 20 martie şi ar putea fi amânată chiar dincolo de această dată, a declarat într-o conferinţă telefonică Mike Suffredini, directorul general al programului de zboruri spre ISS, precizând că mai sunt multe lucruri de făcut înainte ca vehiculul spaţial creat de SpaceX să fie finalizat.

Suffredini a mai spus că nu a fost surprins atunci când a aflat despre amânarea lansării din 7 februarie şi a dezvăluit faptul că pe 16 februarie va avea loc o şedinţă cu caracter tehnic la care vor participa specialiştii de la NASA şi cei de la SpaceX.

"După această şedinţă vom fixa data exactă la care va avea loc lansarea", a precizat Mike Suffedini.

Compania SpaceX, înfiinţată şi condusă de omul de afaceri de origine sud-africană Elon Musk, care a făcut avere cu afaceri pe internet, a încheiat un contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari cu NASA pentru a efectua 12 zboruri spre ISS, pentru a livra la bordul acestui avanpost orbital aproximativ 20 de tone de echipamente şi provizii.

Contractul conţine o clauză ce prevede suplimentarea numărului de zboruri, pentru o valoare potenţială de peste 3 miliarde de dolari.

Având sediul în oraşul Hawthorne din California, SpaceX a devenit în decembrie 2010 prima companie privată din lume care a reuşit să lanseze o capsulă pe orbită şi apoi să o readucă în siguranţă pe Terra.

Trei zboruri de testare sunt prevăzute, spre ISS, pentru capsula SpaceX. Aceste trei zboruri fac obiectul unui contract separat, estimat la 396 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici