Consumul de steroizi predispune la violenţă

Tinerii bărbaţi care folosesc steroizi anabolizanţi sunt de două ori mai expuşi riscului de a se angaja în dispute violente, conform unui studiu al cercetătorilor americani apărut în revista American Journal of Public Health.

120 afișări
Imaginea articolului Consumul de steroizi predispune la violenţă

Consumul de steroizi predispune la violenţă (Imagine: copland.udel.edu)

Chiar dacă mulţi oameni de ştiinţă erau convinşi de faptul că steroizii anabolizanţi - droguri sintetice obţinute din hormoni masculini - aveau legătură cu un comportament agresiv, cercetările din acest domeniu erau destul de limitate. Însă mai mulţi utilizatori de steroizi au indicat că au avut ieşiri violente, stimulate de droguri.

Cercetările au descoperit că cei care folosesc steroizi sunt predispuşi să devină violenţi, conform declaraţiei lui Kevin Beaver de la Florida State University College, cel care a condus studiul.

Acesta a analizat datele recoltate de la un eşantion naţional reprezentativ de 6.823 de tineri bărbaţi, care au fost urmăriţi începând din anul 1994, pe când se aflau în gimnaziu sau liceu, şi până în 2002.

Comportamentul lor violent consta în agresarea fizică - bătaie, împuşcare, înjunghiere sau rănirea - a altei persoane atât de rău, încât aceasta să necesite îngrijiri medicale.

Problema violenţei şi a steroizilor a provocat numeroase controverse în iunie 2007, când luptătorul profesionist de wrestling, Chris Benoit, şi-a ucis soţia şi fiul lor în vârstă de 7 ani, după care s-a sinucis în apropiere de Atlanta. Autopsia a relevat faptul că Benoit avea cantităţi mari de steroizi anabolizanţi şi alte droguri în sânge.

Studiul nu a permis cercetătorilor să afirme cu certitudine că steroizii sunt cauza unui comportament violent, a declarat Beaver. Totodată, studiul nu a luat în calcul femeile care iau steroizi.

Anumiţi atleţi şi culturişti folosesc aceste droguri pentru a-şi spori masa musculară, îmbunătăţi performanţele atletice şi alura fizică. În SUA, steroizii anabolizanţi se eliberează doar la prescrierea medicului.

Steroizii au legătură cu numeroase probleme medicale, precum bolile de inimă, de ficat şi acnee

Beaver a spus că îl interesase să găseasca dovada legăturii între violenţă şi steroizi, deoarece studiile precedente nu găsiseră această legătură. În cazul wrestlerului Benoit, anumiţi specialişti au declarat că acesta suferise leziuni cerebrale masive datorită accidentărilor suferite în timpul meciurilor de wrestling şi că acestea ar fi putut fi cauza acţiunilor sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici