Consumul regulat de aspirină, nociv pentru persoanele sănătoase

Persoanele sănătoase care iau zilnic aspirină, sperând să prevină producerea accidentelor cardiovasculare, sunt expuse unui risc crescut de declanşare a hemoragiilor, potrivit unui studiu britanic prezentat la o conferinţă medicală ce a avut loc la Barcelona.

157 afișări
Imaginea articolului Consumul regulat de aspirină, nociv pentru persoanele sănătoase

Consumul regulat de aspirină, nociv pentru persoanele sănătoase

Acest studiu nu contestă binefacerile aspirinei în cazul persoanelor ce prezintă riscuri cardiovasculare, prin efectul ei anticoagulant, ci doreşte să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul regulat de aspirină de către persoanele sănătoase.

"Ştim că pacienţii ce prezintă simptome ale unor maladii cardiovasculare, precum angina pectorală, atacurile cardiace sau cerebrale, pot să reducă aceste riscuri prin administrarea zilnică a unei mici doze de aspirină", a explicat profesorul Peter Weissberg, directorul British Heart Foundation, care a ajutat la finanţarea studiului.

Concluziile acestui studiu sunt în acord cu recomandările actuale ale medicilor, potrivit cărora persoanele care nu au fost diagnosticate cu o maladie arterială sau cardiacă şi nu prezintă simptome ale acestora nu ar trebui să ia aspirină, deoarece riscul de producere a unor hemoragii poate fi mai mare decât binefacerile aduse de acest medicament.

Studiul a fost coordonat de profesorul Gerry Fowkes, de la Universitatea din Edinburgh, şi a fost prezentat la sfârşitul săptămânii trecute la congresul Societăţii europene de cardiologie, desfăşurat în Barcelona.

La studiu au participat 3.500 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani, fără antecedente cardiovasculare, cărora li s-a administrat zilnic fie 100 de miligrame de aspirină, fie un placebo. Aceşti pacienţi au fost monitorizaţi timp de opt ani.

Nu au existat diferenţe între numărul atacurilor cardiace şi cerebrale înregistrat în cadrul celor două grupuri. În schimb, 2% dintre persoanele care au primit aspirină au făcut hemoragii interne, faţă de doar 1,2% dintre cele care au primit un placebo.

În 2005, la nivel mondial, maladiile cardiovasculare au făcut 17,5 milioane de victime, reprezentând 30% din totalul deceselor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici