Copiii obezi prezintă de la trei ani simptomele unor viitoare afecţiuni cardiace

Copiii obezi prezintă încă de la vârsta de trei ani semnele unor viitoare afecţiuni cardiace, au afirmat cercetătorii americani de la Universitatea North Carolina (UNC), al căror studiu a fost publicat în revista Pediatrics.

89 afișări
Imaginea articolului Copiii obezi prezintă de la trei ani simptomele unor viitoare afecţiuni cardiace

Copiii obezi prezintă de la trei ani simptomele unor viitoare afecţiuni cardiace (Imagine: Mediafax Foto)

Acest studiu, realizat pe un eşantion de 16.000 de copii şi adolescenţi, în vârstă de la un an la 17 ani, a arătat faptul că voluntarii obezi prezentau semnele unor afecţiuni cardiace, sub forma unor markeri ai inflamaţiei, informează bbc.co.uk.

În total, 40% din totalul copiilor obezi cu vârste cuprinse între trei ani şi cinci ani prezentau concentraţii ridicate de proteină C reactivă (C-reactive protein / CRP). În grupul copiilor cu o greutate normală acest procent a fost de doar 17%.

În total, peste 70% dintre copii aveau o greutate corporală considerată normală, 15% erau supraponderali, 11% erau obezi, iar 3,5% sufereau de obezitate morbidă.

În grupul copiilor cu vârste mai mari, proporţia pacienţilor aflaţi în categoria obezităţii morbide, care prezentau concentraţii mari de CRP, era şi mai mare.

În intervalul de vârstă 15-17 ani, aproximativ 83% dintre copiii cu obezitate morbidă prezentau concentraţii mari de CRP, comparativ cu 18% în grupul copiilor cu o greutate normală.

CRP este o proteină din sânge, iar o concentraţie mare de CRP reprezintă semnul unei inflamaţii în organism.

Din cauza faptului că cele mai mari probleme de natură cardiacă sunt provocate de inflamaţiile produse în pereţii arterelor, CRP poate fi folosită ca un marker general pentru identificarea riscului de declanşare a maladiilor cardiace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici