Video Covorul zburător la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Un astronaut japonez de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a plutit pe un "covor zburător", şi-a pus picături medicinale în ochi şi a împăturit haine în condiţii de microgravitate, pentru a răspunde provocărilor amuzante lansate de publicul nipon.

24 afișări

Într-o înregistrare video datând din 15 mai, postată online de Agenţia japoneză pentru explorare aerospaţială (JAXA), Koichi Wakata, inginer de zbor aflat în prezent la bordul ISS, apare stând în picioare pe un covor care pluteşte.

"Am plutit deasupra acestui covor magic, folosind o bandă adezivă pentru a-mi lipi tălpile de el", a explicat astronautul nipon.

El a arătat, totodată, cum trebuie procedat pentru a pune picături medicinale în ochi, în condiţii de microgravitate, în care lichidele nu curg. "Singura cale este să conduceţi picăturile prin aer, până la nivelul ochilor", a explicat Koichi Wakata.

Cercetătorul japonez a reuşit, de asemenea, să împacheteze o cămaşă în condiţii de microgravitate, performanţă posibilă doar dacă ţesătura respectivă este foarte uşoară.

Aceste experimente fac parte dintr-un grup de 16 sarcini insolite, alese de JAXA dintr-un total de 1.597 de propuneri făcute de publicul japonez. Ele au fost realizate la bordul Kibo, laboratorul japonez de pe ISS. Pe Staţia Spaţială, pe lângă Kibo mai există alte trei laboratoare - american, european şi rusesc.

Sosit la bordul ISS la jumătatea lunii martie, Koichi Wakata este primul astronaut japonez care efectuează un sejur prelungit în spaţiu.

Înregistrarea video a acestor experimente insolite este disponibilă pe internet, la adresa http://iss.jaxa.jp/library/video/omoshiro_090515.php.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici