Cum pătrunde malaria în celulele organismului gazdă?

Paraziţii care declanşează malaria se folosesc de un complex de proteine pentru a pătrunde în celulele roşii ale organismului gazdă, potrivit unui studiu al cercetătorilor australieni şi americani, publicat în revista Nature.

64 afișări
Imaginea articolului Cum pătrunde malaria în celulele organismului gazdă?

Cum pătrunde malaria în celulele organismului gazdă? (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Datorită acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă speră să producă în viitor un medicament care să se dovedească eficient în lupta împotriva acestei maladii.

Paraziţii malariei trăiesc închişi în vacuole, în interiorul celulelor infectate. Pentru a ajunge în fluxul sangvin, implicit în celulele roşii ale gazdei, aceşti paraziţi trebuie să străpungă atât membrana vacuolei în care trăiesc, cât şi membrana celulei infectate.

Mecanismul de transportare a proteinelor parazitare dincolo de membrana celulei infectate a fost descoperit în urmă cu câţiva ani, însă oamenii de ştiinţă nu cunoşteau modul în care paraziţii reuşeau să treacă de membrana vacuolei pentru a ajunge în interiorul celulei infectate.

Cercetătorii de la Institutul Burnet din Melbourne au descoperit că în interiorul membranei vacuolei se găsesc din abundenţă proteine numite PTEX.

"PTEX este un complex de proteine, care se unesc pentru a forma mecanismul de exportare a paraziţilor", a precizat Brendan Crabb, coordonatorul acestui studiu.

Sute de proteine PTEX, produse de paraziţii malariei, sunt proiectate în celulele roşii ale organismului gazdă prin intermediul acestui mecanism, iar acest proces este crucial pentru declanşarea bolii şi pentru supravieţuirea paraziţilor, au explicat cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici