De ce este mult mai fierbinte coroana solară decât suprafaţa astrului?

Motivul pentru care coroana solară - un strat superior din atmosfera Soarelui - poate atinge temperaturi de peste 200 de ori mai ridicate decât cele de la suprafaţa astrului a fost explicat de cercetătorii de la Centrul naţional american pentru cercetări atmosferice Boulder din Statele Unite.

582 afișări
Imaginea articolului De ce este mult mai fierbinte coroana solară decât suprafaţa astrului?

De ce este mult mai fierbinte coroana solară decât suprafaţa astrului? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, pentru a încălzi coroana solară la câteva mii de grade Celsius şi pentru a accelera la câteva sute de kilometri pe secundă viteza vânturilor solare care se propagă în toate direcţiile în univers, inclusiv spre Terra, este nevoie de multă energie, afirmă Scott McIntosh, al cărui studiu a fost publicat în revista Nature.

Temperatura de la suprafaţa Soarelui este de circa 6.000 de grade Celsius, însă temperaturile urcă până la 2-3 milioane de grade Celsius la nivelul coroanei solare, care este mult mai îndepărtată de centrul astrului, unde se produc reacţiile nucleare, sursa acestei energii termice. Cum poate această energie suplimentară să ajungă până la coroană?

Hannes Alfvén, un fizician suedez, laureat al premiului Nobel în 1970, a prezis existenţa unor unde care vehiculează această energie prin intermediul liniilor din câmpul magnetic ce parcurge plasma (particule încărcate electric) din coroană. Până atunci, acele unde nu au fost detectate în cantităţi suficiente pentru a furniza energia necesară.

Graţie imaginilor de înaltă definiţie în spectrul ultaviolet, realizate cu o cadenţă rapidă (la fiecare 8 secunde) de satelitul Solar Dynamics Observatory (SDO), echipa coordonată de Scott MacIntosh a putut să detecteze aceste unde Alfvén.

Ele se propagă cu o foarte mare viteză (200-250 kilometri/ secundă) prin plasma aflată în mişcare, a explicat într-un comunicat profesorul Marcel Goossens de la Université Catholique din Louvain, care a participat la acest studiu.

Cu un flux de energie de 100-200 de waţi/ metru cub, aceste unde "sunt suficiente pentru a furniza energia necesară pentru a propulsa rapidele vânturi solare şi a compensa pierderile de căldură din regiunile calme din coroana solară", au concluzionat autorii studiului.

Însă "ele nu sunt suficiente pentru a furniza cei 2.000 de waţi/ metru cub necesari pentru a alimenta zonele active din coroană", au adăugat autorii, care consideră că este nevoie de instrumente cu o mai bună rezoluţie spaţială şi temporală "pentru a studia întregul spectru de energie emisă în regiunile active".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici