Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Descoperire sub Africa: Pulsații ritmice care pot schimba continentul

Descoperire sub Africa: Pulsații ritmice care pot schimba continentul

Oamenii de știință detectează pulsații ritmice sub Africa, semnalând mișcări ale mantalei care ar putea, într-o zi, să despice continentul.
Descoperire sub Africa: Pulsații ritmice care pot schimba continentul
Foto: AI - DALL-E

Într-o descoperire importantă pentru geologie, oamenii de știință au detectat un puls ritmic, asemănător unei bătăi de inimă, provenind din adâncurile Pământului, sub Africa, conform Futurism.

Publicat în Nature Geoscience, studiul explică modul în care coloane de magmă din manta urcă în valuri ritmice prin zone de rift, regiuni slabe ale scoarței terestre, predispuse la activitate vulcanică.

Fenomenul este cel mai vizibil în regiunea vulcanică Afar din Etiopia.

Aceste pulsații împing scoarța terestră, iar pe parcursul a milioane de ani, ar putea duce la despărțirea continentului african și la formarea unui nou bazin oceanic.

Mantaua care pulsează sub regiunea Afar

Analizând compoziția chimică a aproximativ 130 de mostre de rocă vulcanică, cercetătorii au descoperit că mantaua de sub Afar nu este omogenă sau statică, ci pulsează cu energie și mișcare.

Aceste pulsații poartă semnături chimice distincte și par să se propage mai eficient prin rifturi înguste, care se deschid rapid, cum este cazul Mării Roșii.

O perspectivă mai profundă asupra tectonicii

Cercetarea ajută la înțelegerea relației dintre plăcile tectonice ale Pământului și magma aflată sub acestea.

Deși s-a bănuit de mult că scoarța se extinde în acea zonă, acesta este primul studiu care leagă expansiunea de activitatea ritmică a mantalei.

Specialiștii cred că acest comportament geologic ritmic ar putea fi cheia pentru a înțelege mai bine erupțiile vulcanice, cutremurele și procesul de dislocare a continentelor.