DESCOPERIRE SURPRINZĂTOARE: 90 la sută dintre limbile vorbite pe Terra riscă să dispară până la sfârşitul secolului XXI

Savanţii avertizează că multe dintre limbile de pe glob ar putea dispărea în situaţia în care nu se vor lua măsuri pentru protejarea mediilor ameninţate. Cercetătorii de la Universitatea Penn State estimează că până la sfârşitul secolului XXI între 50 şi 90 la sută din limbile de pe glob ar putea să dispară, fenomenul fiind asemănător cu extincţia speciilor.

944 afișări
Imaginea articolului DESCOPERIRE SURPRINZĂTOARE: 90 la sută dintre limbile vorbite pe Terra riscă să dispară până la sfârşitul secolului XXI

DESCOPERIRE SURPINZĂTOARE: 90 la sută din limbile de pe Terra riscă să dispară până la sfârşitul secolului XXI

Experţii au ajuns la concluzia ca industrializarea zonelor "sălbatice" conduce la dispariţia limbilor, ceea ce va cauza şi pierderea istoriei şi culturii specifice acestora. În schimb, "o cultură mondială" industrializată va deveni preponderentă, scrie Daily News and Analysis.

"Am analizat regiunile importante în ceea ce priveşte conservarea biodiversităţii şi am măsurat diversitatea lingvistică în încercarea de a înţelege o parte importantă a dimensiunii umane din aceste regiuni. Am constatat că atunci când diversitatea lingvistică dispare, odata cu ea se pierd şi grupuri mici cu economii tradiţionale. Limbile indigene tind să fie înlocuite de cele asociate cu o economie industrială modernă", a declarat Larry Gorenflo, de la Universitatea Penn State.

Un nou studiu a arătat că 70 la sută din limbile de pe Pământ se află în zonele cu o biodiversitate ridicată - cele mai amenintate locaţii de pe Terra - sau în zone sălbatice.

Ţinând cont de faptul că ritmul de dispaţiei a speciilor este de 1000 de ori mai rapid decât oricare altul din istorie, experţii prevăd un viitor sumbru pentru multe din limbile de pe glob.

Cercetătorii de la Universitatea Penn State au analizat 35 de regiuni cu o biodiversitate ridicată, care reprezentau 2,3 la sută din suprafaţa Pământului, dar care conţineau peste jumătate din plantele vasculare din lume şi 43 la sută din speciile vertebrate terestre. În aceste regiuni, oamenii de ştiinţă au descoperit 3.202 de limbi, respectiv aproximativ jumătate din limbile vorbite pe Terra.

Au fost analizate, de asemenea, cinci dintre zonele sălbatice ale planetei, care acoperă 6,1 la sută din suprafaţa Terrei şi conţin 17 la sută din floră şi 6 la sută din speciile vertebrate terestre. În aceste regiuni au mai fost descoperite 1.622 de limbi, multe dintre acestea fiind unice şi vorbite de puţine persoane.

"În multe cazuri se pare că factorii care au contribuit la extincţia speciilor au condus şi la dispariţia limbilor", a declarat Gorenflo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici