Descoperirea unei proteine pe ovule umane poate face lumină asupra infertilităţii inexplicabile

  • Experţii au identificat o nouă proteină care se găseşte pe suprafaţa ovulelor umane.
  • O etapă fundamentală a fertilizării umane a fost descoperită de cercetători, care spun că ar putea oferi noi informaţii despre infertilitatea inexplicabilă.
  • Proteina, numită Maia după zeiţa greacă a maternităţii, pare să fie implicată în fuziunea spermei şi a ovulelor.
446 afișări
Imaginea articolului Descoperirea unei proteine pe ovule umane poate face lumină asupra infertilităţii inexplicabile

Descoperirea unei proteine pe ovule umane poate face lumină asupra infertilităţii inexplicabile

Supranumită Maia, după numele zeiţei greceşti a maternităţii, proteina pare să fie implicată în fuziunea spermatozoizilor cu ovulele.
 
Profesorul Harry Moore, de la Universitatea din Sheffield, care a fost cercetătorul principal al studiului, a declarat că descoperirile ar putea ajuta la clarificarea cazurilor în care fertilizarea eşuează în timpul fertilizării in vitro din motive necunoscute.
 
El a spus că ar putea fi dezvoltate teste pentru a explora dacă spermatozoizii unui individ nu se pot lega de Maia sau dacă ovulele unui individ nu au proteina pe suprafaţa lor, potrivit The Guardian.
 
„Aceste teste sunt posibile; este dificil de spus dacă vor deveni comune", a spus el, adăugând că identificarea unor astfel de probleme ar putea ajuta la orientarea medicilor către tehnici care ar putea depăşi dificultatea.
 
Scriind în jurnalul Science Advances, cercetătorii din ţări precum Marea Britanie, Republica Cehă şi Japonia relatează cum au început munca prin ataşarea a 13 milioane de segmente proteice diferite, sau peptide, la suprafaţa microbilelor sintetice. Fiecare perlă avea aproximativ aceeaşi dimensiune ca un ovul uman şi era ataşată la o peptidă diferită.
 
Atunci când echipa a incubat sperma umană cu aceste perle, a constatat că mai puţin de una din 1.000 s-a legat de spermă. „Le puteai identifica deoarece sperma făcea ca bilele să se rotească în jurul lor pe măsură ce se leagă de ele", a spus Moore.
 
Prin muncă suplimentară, echipa a reuşit să identifice peptida care era ataşată la suprafaţa acestor bile şi, prin urmare, proteina completă cu care se lega. De asemenea, au reuşit să identifice gena care dă naştere la această proteină "Maia" în organism.
 
Experimente suplimentare au arătat că Maia este prezentă pe suprafaţa ovulelor umane, în timp ce munca cu ovule de hamster lipsite de o matrice exterioară a arătat că, dacă Maia este blocată, de exemplu, de anticorpi, spermatozoizii nu vor putea fuziona cu ovulele.
 
Importanţa Maiei a fost subliniată de alte experimente, inclusiv de lucrări în care gena pentru Maia a fost introdusă în celule umane care nu sunt ovule, astfel încât acestea să producă proteina pe suprafaţa lor. Atunci când aceste celule au fost expuse la spermatozoizi umani într-o farfurie, spermatozoizii s-au legat şi au fuzionat cu celulele în acelaşi mod ca şi în cazul fertilizării naturale.
 
Ţi-a arătat că această proteină era importantă, deoarece altfel [celulele] nu s-ar fi unit", a declarat Moore.
 
Echipa a folosit apoi modelarea moleculară şi alte tehnici pentru a examina rolul lui Maia.
 
Abordarea a confirmat descoperirile anterioare conform cărora spermatozoizii se leagă iniţial de o proteină de pe suprafaţa ovulului numită Juno, dar a sugerat, de asemenea, că spermatozoizii se detaşează ulterior de Juno şi se leagă de Maia. Maia se prăbuşeşte apoi în membrana ovulului, atrăgând spermatozoizii în celulă.
 
Profesorul Gavin Wright, de la Universitatea din York, care nu a fost implicat în această lucrare, a salutat studiul, menţionând că este o descoperire surprinzătoare, având în vedere că Maia este mai des considerată a fi o componentă a sistemului imunitar.
 
El a spus că activitatea de modelare a ridicat întrebări suplimentare care trebuie investigate. „Infertilitatea este o problemă dureroasă care afectează un număr din ce în ce mai mare de cupluri şi, deşi este posibil ca această cercetare să nu aducă beneficii imediate pentru diagnosticare sau tratamente, ea va contribui la o mai bună înţelegere a acestui proces biologic fascinant şi fundamental", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici