Detectorul de minciuni, folosit tot mai mult pentru a-i ajuta pe pacienţii care suferă de boli psihosomatice

Detectorul de minciuni a început să fie folosit tot mai mult pe plan internaţional pentru a-i ajuta pe pacienţii care suferă de maladii psihosomatice.

497 afișări
Imaginea articolului Detectorul de minciuni, folosit tot mai mult pentru a-i ajuta pe pacienţii care suferă de boli psihosomatice

Detectorul de minciuni, folosit tot mai mult pentru a-i ajuta pe pacienţii care suferă de boli psihosomatice

La clinica Crans-Montana din Elveţia, psihologul Christophe Rieder a început de curând să le propună pacienţilor săi şedinţe de "recuperare a controlului biologic", un concept cunoscut şi sub denumirea de "biofeedback". Această metodă, deja utilizată în Germania şi în ţările anglosaxone, constă în măsurarea anumitor parametri vitali precum temperatura, tensiunea, pulsul cardiac şi tensiunea musculară cu ajutorul unui dispozitiv comparabil cu un detector de minciuni. Pacientul poate astfel să urmărească în direct pe ecranul dispozitivului evoluţia acestor parametri care se schimbă în funcţie de emoţiile resimţite, informează lefigaro.fr.

Aceste şedinţe de recâştigare a controlului biologic sunt propuse pacienţilor suferind de maladii psihosomatice precum tulburările de anxietate, fobiile, atacurile de panică, durerile cronice, migrenele, hipertensiunea şi hiperactivitatea. Şedinţele îi ajută pe pacienţi să înţeleagă faptul că deţin capacitatea de a acţiona asupra propriului corp. În timpul şedinţelor, pacientul conştientizează felul în care parametrii lui biologici variază în funcţie de activităţile cotidiene, iar apoi învaţă să îi controleze. Pacientul trebuie să aplice apoi aceste metode în viaţa de zi cu zi pentru a administra mai bine stresul la care este supus.

Pacienţii petrec între trei şi patru săptămâni în clinică. Un tratament specific este conceput pentru fiecare dintre ei, în funcţie de patologia de care suferă, scopul fiind de a "responsabiliza" pacientul.

"Persoanele care suferă de maladii somatice sunt adeseori refractare faţă de tot ceea ce ţine de domeniul psihologic. Prin redobândirea controlului biologic, li se dovedeşte de o manieră ştiinţifică faptul că organismul lor reacţionează la stres, la emoţii, în momente critice. Văzând acest lucru marcat pe ecranul computerului, ei conştientizează că pot avea o influenţă directă asupra acelei stări de stres", a explicat profesorul Christophe Rieder.

Această nouă terapie nu vindecă boala, dar permite ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor, ajutându-i să îşi ţină maladia sub control. Cu cât pacientul este mai conştient de boala sa şi de capacităţile sale, cu atât el va şti să îşi administreze mai bine viaţa zilnică şi să îşi "pozitiveze" emoţiile, fapt care va avea un efect benefic asupra stării sale de sănătate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici