Dezinfectarea mâinilor cu gel hidroalcoolic nu are efectele scontate pentru prevenirea gripei H1N1

Dezinfectarea cu regularitate a mâinilor cu ajutorul unui gel hidroalcoolic, recomandată de autorităţile sanitare în timpul pandemiei de gripă H1N1, nu a avut o influenţă prea mare asupra riscului de îmbolnăvire, potrivit unui studiu recent.

767 afișări
Imaginea articolului Dezinfectarea mâinilor cu gel hidroalcoolic nu are efectele scontate pentru prevenirea gripei H1N1

Dezinfectarea mâinilor cu gel hidroalcoolic nu are efectele scontate pentru prevenirea gripei H1N1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dezinfectarea mâinilor cu ajutorul unei soluţii pe bază de alcool nu a redus semnificativ frecvenţa infecţiilor cu rinovirus - vinovat de declanşarea guturaiurilor - sau cu virusul gripei", au declarat autorii acestui studiu.

Studiul a fost prezentat în prima zi a celei de-a 50-a conferinţe anuale organizate de Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC), principalul congres organizat pe plan mondial dedicat maladiilor infecţioase. La această conferinţă, organizată în oraşul american Boston, în perioadă 12 - 15 septembrie, participă peste 12.000 de specialişti.

În cadrul grupului de voluntari care şi-au dezinfectat mâinile la fiecare trei ore, timp de 10 săptămâni - din 25 august până la 9 noiembrie 2009 - s-au înregistrat 42 de infecţii cu rinovirus din 100 de cazuri, comparativ cu 51% cât s-a înregistrat în grupul de control.

În mod similar, 12 voluntari din 100 care şi-au dezinfectat cu regularitate mâinile au fost infectaţi cu virusul gripei H1N1, comparativ cu 15 cazuri în grupul de control, alcătuit din voluntari care nu au apelat la niciun dezinfectant.

Studiul a fost coordonat de medicul Ronald Turner, de la Universitatea Virginia, şi a fost finanţat de Dial Corporation, o filială a grupului german Henkel.

În opinia autorilor, viitoarele măsuri de profilaxie împotriva acestor tipuri de infecţii trebuie să ţină seama într-o mai mare măsură de transmiterea pe cale aeriană a acestor patogeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici