Diabetul de tip 2 poate fi recunoscut din voce, cu A.I. Cum funţionează „testul vocal”

  • Aproximativ 240 de milioane de adulţi din întreaga lume trăiesc cu diabet fără să ştie.
  • Aproape 90% din cazurile de diabet sunt de tip 2.
  • Vocea umană poate avea până la 200.000 de caracteristici diferite.
455 afișări
Imaginea articolului Diabetul de tip 2 poate fi recunoscut din voce, cu A.I. Cum funţionează „testul vocal”

Diabetul de tip 2 poate fi recunoscut din voce, cu A.I. Cum funţionează „testul vocal”

Unul din 10 români sunt afectaţi de boala secolului 21, diabetul zaharat de tip 2. Diagnosticare rapidă poate ajuta la menţinerea sub control a bolii, iar o metodă noua ar putea facilita acest lucru.

O scurtă secvenţă vocală ar putea ajuta specialistul să pună un diagnostic.

Un test vocal poate recunoaşte în 10 secunde diabetul de tip 2, potrivit unui studiu publicat în revista Mayo Clinic Proceedings.

Cum funcţionează analiza vocii?

Vocea umană poate avea până la 200.000 de caracteristici diferite. Inteligenţa artificială şi algoritmii ei pot extrage din voce modele vocale unice care se potrivesc cu anumite tablouri clinice. Pentru analiză sunt suficiente înregistrările conversaţiilor telefonice. Examinaţi sunt factori precum ritmul, pauzele şi înălţimea vocii. De exemplu, în anumite tablouri clinice există trăsături fonetice caracteristice, cum ar fi modul în care este pronunţată vocala A pe durata a cinci secunde.

Care sunt riscurile analizei frecvenţei vocale?

Susţinătorii analizei vocii ca instrument de diagnosticare evidenţiază viteza şi eficienţa cu care pot fi identificate bolile cu ajutorul vocii. Pe de altă parte, chiar dacă instrumentele dotate cu inteligenţă artificială oferă informaţii foarte precise, câteva mostre de voce nu sunt suficiente pentru a pune efectiv un diagnostic bine fundamentat. În plus, riscul de rezultate fals pozitive şi de supra-diagnosticare rămâne ridicat. În cele din urmă, evaluarea trebuie să treacă întotdeauna prin filtrul expertizei umane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici