Diagnostic în cel mult o zi în bolile infecţioase, din 2010, la Institutul "Matei Balş"

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală va avea, din martie 2010, un aparat nou care va permite stabilirea diagnosticului în 8-16 ore, în prezent 70 la sută din diagnostice fiind pentru început experimentale, a declarat managerul unităţii sanitare, Adrian Streinu Cercel.

60 afișări
Imaginea articolului Diagnostic în cel mult o zi în bolile infecţioase, din 2010, la Institutul "Matei Balş"

Diagnostic în cel mult o zi în bolile infecţioase, din 2010, la Institutul "Matei Balş" (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

"Este vorba despre un echipament nou care, în 8-16 ore, permite stabilirea unui diagnostic etiologic. Echipamentul, care a ieşit de sub patentul armatei americane, poate fi acum cumpărat de cei care au nevoie. El foloseşte tehnici de recombinare genetică şi spectroscopie de masă pentru identificarea cauzei bolii. În cazul în care identifică un alt virus decât cel din baza lui de date, care este foarte vastă, atunci sunt luate în calcul posibile afecţiuni noi. Aşa s-a descoperită HIV/ SIDA", a explicat profesorul Streinu Cercel la conferinţa de presă organizată, miercuri, cu ocazia Zilelor Ştiinţifice ale Institutului cu tema "Nicio terapie fără etiologie".

Aparatul oferă noi posibilităţi de diagnostic medical.

În prezent, pentru stabilirea cauzei unei boli este nevoie de multe investigaţii,implicând costuri foarte ridicate.

"Acest echipament pemite un diagnostic precis în timp scurt, ceea ce reduce mult costurile. De fapt, în 2010, trebuie să trecem la standardizarea laboratoarelor de bacteriologie. Din păcate, medicina de laborator este tot mai săracă în doctori. Numărul medicilor bacteriologi şi virusologi este tot mai mic din cauza salariilor nesatisfăcătoare, de aceea trebuie să umbăm la acest sistem", a precizat Streinu Cercel.

Pentru a reduce costurile cu investigaţiile medicale şi tratamentele "în orb" (simptomatic, până la confirmarea dignosticului - n.r.) este nevoie de un diagnsotic cât mai ferm şi pus cât mai repede, a adăugat managerul Institutului "Matei Balş".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici