Ejacularea precoce, provocată de o variaţie genetică

Bărbaţii care suferă de ejaculare precoce pot să dea vina pe o genă responsabilă de apariţia acestei afecţiuni, se arată într-un studiu recent efectuat în Olanda.

858 afișări
Imaginea articolului Ejacularea precoce, provocată de o variaţie genetică

Ejacularea precoce, provocată de o variaţie genetică (Imagine: BBC)

Potrivit studiului, publicat în Journal of Sexual Medicine şi preluat de BBC, la care au participat aproape 200 de bărbaţi olandezi, cei care sufereau de ejaculare precoce în timpul actului sexual prezentau o variantă a unei gene modificate, responsabilă cu nivelul hormonului serotonină. Bărbaţii care sunt purtători ai acestui tip de genă ejaculau de două ori mai rapid decât ceilalţi bărbaţi care au participat la realizarea studiului.

Nivelul serotoninei este acela care controlează rapiditatea ejaculării, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, autorii acestui studiu.

La studiu, coordonat de profesorul Marcel Waldinger, au participat 89 de voluntari care sufereau de afecţiunea denumită "ejaculare primară prematură", ceea ce înseamnă că ei au avut întotdeauna această problemă, încă de la primul lor contact sexual.

Timp de o lună de zile, partenerele acestor bărbaţi au fost rugate să folosească un cronometru pentru a măsura timpul până la ejaculare, la fiecare partidă de sex. Rezultatele au fost comparate cu ale altor 92 de bărbaţi participanţi la studiu care nu sufereau de această afecţiune.

În cazul bărbaţilor suferind de ejaculare prematură, serotonina este mai puţin activă între nervii din zona din creier care controlează ejacularea.

"Acest lucru contrazice ideea care a circulat mulţi ani, aceea că principalul factor ce provoacă ejacularea prematură este o afecţiune de ordin psihologic", a spus Waldinger, explicând că pe viitor va fi posibil ca boala să poată fi tratată cu ajutorul terapiei genetice.

"Este cert faptul că ejacularea prematură nu este de natură pur psihologică", a declarat Paula Hall, psihoterapeut specializat în probleme sexuale. "Poate există, totuşi, şi un element psihologic. Testul reflectă şi cât de mult control au bărbaţii asupra propriului corp. Dacă problema apare numai cu partenerele lor de viaţă, atunci e foarte probabil să fie vorba de o problemă psihologică", a adăugat Paula Hall.

Bărbaţii suferind de ejaculare prematură sunt, în general, persoane cu reacţii rapide. "Aceşti bărbaţi au reflexe foarte rapide. Ei pot fi nişte jucători excelenţi de tenis sau de jocuri pe computer, de exemplu", a continuat Hall, subliniind că descoperirea poate sta la baza producerii unor noi medicamente care să prelungească acţiunea hormonului serotonină.

În prezent, nu există pe piaţă niciun medicament pentru tratarea acestei afecţiuni, iar tratamentele actuale implică consiliere psihologică şi folosirea unor antidepresive.

Specialiştii spun că o treime dintre bărbaţi suferă de ejaculare prematură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici