Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice: Până la final de septembrie trebuie să se aprobe documentele secundare pentru Programul de Diabet

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că, până la finalul lunii septembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie să aprobe toate documentele normative secundare, pentru ca până în iarnă să fie finanţat Planul Naţional de Diabet.

251 afișări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice: Până la final de septembrie trebuie să se aprobe documentele secundare pentru Programul de Diabet

Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice: Până la final de septembrie trebuie să se aprobe documentele secundare pentru Programul de Diabet

„Sunt multe chestiuni pe care cei de la Casă şi Minister ar trebui să lupte la nivelul zonei lor, la nivelul Guvernului şi Ministerului de finanţe, pentru orice finanţare. Adică noi să şi stabilim şi cineva de acolo să reducă, mi se pare prea mult şi chiar sunt curios dacă până la final de septembrie, pentru ca aşa am pus HG-ul respectiv cu diabetul de tip 1 ca toate actele normative secundare la nivelul Casei să fie până la nivel de septembrie aprobate. Sunt nişte ordine a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care aveau un HG, o propunere de termen aşa pe termen lung. Şi am spus, nu, până la final de septembrie, trebuie aprobate ca să fie implementat acest program de iarnă”, a spus Teodorovici, într-o declaraţie de presă de la MFP.

Ministrul finanţelor a precizat că anumite persoane din cadrul Ministerului Sănătăţii şi CNAS au vrut să facă modificări în Planul Naţional de Diabet, în loc să „lupte pentru finanţare”.

„Am stabilit cu Sorina Pintea pentru Planul Naţional de Diabet nişte lucruri care trebuie făcute până la final de an, sau foarte repede. Cineva din Ministerul Sănătăţii sau de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi-a persmis să reducă din ceea ce noi am spus că ar trebui făcut pentru cei bolnavi de diabet. Adică avem 825.000 de români înregistraţi ca fiind cu diabet, din care dintre ei 3.500 de copii cu diabet tip 1 şi am spus un lucru foarte clar: să schimbăm mecanismul, să avem categoria între 0-26 de ani unde statul decontează cheltuielile necesare, peste 26 de ani să avem un nou sistem de co-plată, să avem toţi cei 3.500 de copii într-un termen cât mai scurt să fie monitorizaţi, fie că instalează partea de monitorizare a sistemelor de monitorizare, fie cel de injectare a insulinei, acea pompiţă, dar, clar, în mod special pentru copii să fie făcute aceste lucruri cât mai repede”, a precizat Eugen Teodorovici.

În privinţa banilor, oficialul MFP precizează că există, însă nu sunt direcţionaţi corespunzător.

„Banii tot timpul, în special pentru zona aceea de sănătate se spune că nu sunt. Ba nu, sunt bani, dar repet, trebuie să îi aducem în zona în care sunt utili, imediat. Nu poţi să accepţi, ca demnitar, să îţi planifice cineva de la Ministerului Sănătăţii sau Casa de Sănătate aşa: 100 de copii până la final de an, 100 de copii în anul nu ştiu până când, nu poţi. Un copil este injectat de 8 ori pe zi, trei din patru copii mor. Părinţii stau lângă ei şi nu ştiu dacă se mai trezesc sau nu”, a concluzionat ministrul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici