Găurile negre produc energie întunecată şi ar avea un rol în expansiunea universului

Creşterea galaxiilor în dimensiune ar putea fi explicată de ipoteza că găurile negre din centrul lor conţin energie întunecată, indicând un posibil rol în expansiunea universului.

3272 afișări
Imaginea articolului Găurile negre produc energie întunecată şi ar avea un rol în expansiunea universului

Sursa FOTO- NASA

Găurile negre masive ar putea fi surse ale energiei întunecate şi a expansiunii accelerate a universului, conform observaţiilor galaxiilor antice, latente, cu găuri negre în centru.

Legile fizicii sugerează că gravitaţia ar trebui să determine universul să se contracte, dar o forţă misterioasă, pe care fizicienii o numesc energie întunecată, pare să contracareze acest lucru şi să facă universul să se extindă într-un ritm accelerat.

O posibilă explicaţie este că sursa acestei energii întunecate sunt găurile negre, dar nu există dovezi experimentale care să susţină în mod concludent această idee.

Chris Pearson de la Rutherford Appleton Laboratory din Harwell, Marea Britanie, şi colegii săi au comparat grupuri de galaxii cu găuri negre în centrul lor: un grup tânăr, îndepărtat şi un grup mai apropiat, mai în vârstă, care au încetat să crească. Ei au calculat rata de creştere a galaxiilor şi au descoperit că au crescut în masă de şapte până la 20 de ori, ceea ce nu poate fi explicat prin fuziuni regulate sau prin absorbţia materialului stelar.

În schimb, Pearson şi echipa sa au încercat să explice creşterea propunând că aceasta este legată de expansiunea accelerată a universului. 

„Putem vedea că, pe lângă aceste procese astrofizice pentru creşterea găurilor negre, putem explica această discrepanţă în creşterea masei adăugând faptul că acestea pot conţine energie întunecată şi sunt cuplate cu expansiunea universului”. 

Modelul pe care l-au folosit a implicat o interpretare a teoriei generale a relativităţii a lui Albert Einstein, care spune că găurile negre conţin energie de vid, un fel de energie care există în spaţiu peste tot datorită particulelor cuantice care apar şi ies din existenţă.

„Când am calculat suma, am descoperit că aceste găuri negre ar putea de fapt să explice în întregime ceea ce este necesar pentru a echilibra universul cu această energie întunecată”, spune Pearson.

Dacă găurile negre sunt într-adevăr sursa energiei întunecate a universului şi a expansiunii sale, ar rezolva, de asemenea, o altă enigma cosmică remarcabilă: ceea ce se întâmplă în centrul găurilor negre, aşa-numitele singularităţi, în care legile fizicii încetează să mai existe. 

Colectarea mai multor date observaţionale este necesară înainte de a putea spune în mod concludent că găurile negre sunt sursa de energie întunecată, spune el, potrivit Newscientist

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici