Genomul mamuţilor lânoşi, decodat în proporţie de 50%

Genomul mamuţilor lânoşi, o specie dispărută în urmă cu 10.000 de ani, a fost decodat în proporţie de 50%, pornind de la fire de păr din blana acestor animale, de către o echipă de cercetători americani şi ruşi, al cărei studiu a fost publicat joi, în revista britanică Nature.

36 afișări
Imaginea articolului Genomul mamuţilor lânoşi, decodat în proporţie de 50%

Genomul mamuţilor lânoşi, decodat în proporţie de 50%

"Considerăm că am decodat până în prezent 50% din genomul lor", cel mai mare procentaj de decodare genetică realizată vreodată pentru o specie dispărută, a declarat Webb Miller, de la Universitatea de stat Pennsylvania, coordonatorul acestui studiu.

Specialiştii au analizat firele de păr din blana a două animale, unul datând de acum 20.000 de ani (90% mamut) şi cel de-al doilea, de acum 50.000 de ani (58% mamut). Ei au obţinut în acest fel 4,17 miliarde de perechi cromozomiale valabile şi analizabile, din care 3,3 miliarde aparţineau mamutului lânos (Mammuthus primigenius).

Autorii acestui studiu consideră că genomul acestei specii de mamut conţine un total de 4,7 miliarde de perechi de cromozomi de bază, fiind de 1,5 ori mai mare decât genomul uman.

Cele 50 de procente decodate au relevat gene comune ale acestor animale cu cele ale elefanţilor actuali din Africa. Acest fapt permite compararea evoluţiei celor două specii de pachiderme şi relevă faptul că diferenţele genetice dintre ele sunt de 0,6%, un procent care reprezintă jumătate din diferenţa genetică înregistrată între cimpanzei şi oameni.

Decodarea genomului speciilor dispărute ar putea să conducă la găsirea diferenţelor semnificative între specii, nedetectabile prin studierea fosilelor, şi chiar să determine factorii care au condus la dispariţia lor. "Ceea ce vreau să învăţ din acest studiu este cum să salvez speciile aflate în prezent în pericol de dispariţie, precum diavolul tasmanian", a declarat Miller.

Referindu-se la posibilitatea clonării unui mamut pornind de la o secvenţă de ADN, Miller consideră că decodarea acestui genom "este un pas în direcţia cea bună", dar că umanitatea va trebui să aştepte decodarea celorlalte 50 de procente din genom, producerea unor cromozomi sintetici şi transferarea lor în interiorul unui ovul provenind de la un elefant.

Până în prezent, cercetătorii au reuşit să decodeze genomii a 28 de specii de vertebrate, printre care se numără cel uman, al cimpanzeilor, al şoarecilor, al şobolanilor şi al câinilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici