Gheţari subterani uriaşi, descoperiţi pe Marte

Câţiva gheţari subterani, de dimensiuni mari, au fost descoperiţi pe planeta Marte la latitudini inferioare celor la care se aşteptau specialiştii, potrivit analizei datelor furnizate de sonda americană Mars Reconnaissance Orbiter, se indică într-un raport publicat în Science.

45 afișări
Imaginea articolului Gheţari subterani uriaşi, descoperiţi pe Marte

Gheţari subterani uriaşi, descoperiţi pe Marte

Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au descoperit vaste întinderi de gheaţă decât la polul nord al planetei Marte.

"Împreună, aceşti gheţari reprezintă, probabil, cel mai mare rezorvor de apă îngheţată, în afară de calota glaciară arctică", a declarat geofizicianul John Holt, de la Universitatea din Texas (SUA), principalul autor al studiului. "Unul dintre gheţari are o suprafaţă de trei ori mai mare decât cea a oraşului Los Angeles, iar pe alocuri are o grosime de aproape 800 de metri", a adăugat Holt.

În măsura în care apa reprezintă o condiţie indispensabilă pentru susţinerea vieţii, în forma pe care umanitatea o cunoaşte în prezent, descoperirea acestor rezervoare de apă îngheţată pe Marte reprezintă un semnal încurajator pentru specialiştii care se află în căutarea formelor de viaţă sau a factorilor care favorizează existenţa vieţii în afara planetei Terra.

Un strat de pietriş destul de opac a contribuit la conservarea acestor gheţari, ultimii supravieţuitori ai unei perioade glaciare de pe Marte, care a acoperit planeta roşie cu vaste întinderi de gheaţă până aproape de linia ecuatorului.

Structura rocilor din jurul formaţiunilor geologice mai înalte îi intrigase foarte mult pe oamenii de ştiinţă, care au analizat imaginile regiunilor marţiene muntoase, transmise în 1970 de sondele americane Viking.

Aceşti gheţari marţieni descoperiţi seamănă foarte mult cu cei detectaţi sub rocile din Antarctica, a declarat Holt.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici