Grup uriaş de galaxii, descoperit de cercetătorii europeni

Observatorul astronomic european XMM-Newton a detectat cel mai important grup de galaxii observat vreodată în universul îndepărtat, descoperire ce ar putea confirma existenţa energiei negre, a anunţat, luni, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP.

108 afișări
Imaginea articolului Grup uriaş de galaxii, descoperit de cercetătorii europeni

Grup uriaş de galaxii, descoperit de cercetătorii europeni (Imagine: www.esa.int)

Monstrul, numit 2XMM J083026+524133, conţine aproximativ o mie de galaxii mari şi a fost observat în timp ce XMM-Newton, care are ca misiune să stabilească un catalog de surse cosmice emiţătoare de raze X (planete, comete, pulsari...), era focalizat pe un alt obiect.

J083026+524133 a fost remarcată pentru că forma o pată foarte strălucitoare. Observată apoi cu un telescop puternic din Arizona, aceasta s-a dovedit a fi un grup de galaxii cu o masă de o mie de ori mai mare decât Calea Lactee.

"Prezenţa acestui grup confirmă existenţa unui element misterios din Univers, energia neagră", presupusă a fi responsabilă de accelerarea expansiunii Universului, a subliniat într-unn comunicat Georg Lamer, de la Institutul de astrofizică din Potsdam (Germania).

"Credem că grupuri de galaxii atât de mari sunt obiecte rare în Universul îndepărtat", a spus acesta, adăugând că "existenţa lui nu se poate explica decât prin existenţa energiei negre".

Potrivit astrofizicienilor, cea mai mare parte din acest grup, situat la o distanţă de 7.700 de milioane de ani lumină, ar fi format dintr-un gaz care atinge o temperatură de 100 milioane de grade Celsius.

Echipa de astrofizicieni care a făcut descoperirea studia catalogul de 190.000 de surse de raze X stabilit de XMM-Newton (X-Ray Multimirror Mission), care a realizat 3.500 de observaţii pe o zonă ce acoperă 1% din cer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici