- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (01.04.2011, 14:51)
- Home
- Video
- Politic
- Vești bune
- Economic
- Social
- Externe
- Healthcare Trends
- Marius Tucă Show
- Gândurile lui Cristoiu
- Coronavirus
- Facem România bine
Hidrogenul, înlocuitor viabil al benzinei şi motorinei. O nouă descoperire ar putea fi aplicată tuturor maşinilor!
Hidrogenul ar putea deveni un combustibil alternativ nepoluant şi ar putea înlocui benzina, ca urmare a dezvoltării unei noi tehnologii, ce permite depozitarea gazului într-un mod ieftin şi practic, scrie Daily Mail.
2022 afişări

Hidrogenul, înlocuitor viabil al benzinei şi motorinei. O nouă descoperire ar putea fi aplicată tuturor maşinilor! (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Tehnologia utilizează materiale care absorb hidrogenul precum un burete, apoi îl "ambalează" în bile de plastic atât de mici încât se comportă precum un lichid. Tehnica permite eliberarea mult mai rapidă a hidrogenului, la temperaturi mai mici decât până acum, spun cercetătorii.
"Noi am ambalat hidrogenul în plastic şi l-am transformat într-o pudră foarte fină, ceea ce îi îmbunătăţeşte proprietăţile" a declarat Stephen Bennington, şef al departamentului ştiinţific de la Cella Energy, compania care a dezvoltat tehnologia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Noua Zeelandă, lovită puternic de trei cutremure. Alertă de tsunami după un seism de 8,1 grade pe scara Richter
-
Pfizer face concedieri la centrul de distribuţie din Belgia şi mută un departament cheie la Bucureşti
-
Ciolacu, scrisoare deschisă către Ursula von der Layen despre „derapajele antidemocratice ale guvernului” în România
-
COMENTARIU Bogdan Nicolae | Ce Alternativă are Germania
Prin ardere hidrogenul produce numai apă, iar acest lucru este considerat soluţia ideală pentru reducerea emisiilor de carbon de la automobilele care funcţionează cu benzină sau motorină, care produc aproximativ 25 la sută din întreaga cantitate de emisii de carbon din lume.
Cercetătorii afirmă că noua tehnologie va permite folosirea hidrogenului drept combustibil pentru toate autovehiculele, inclusiv la cele care funcţionează acum cu combustibili tradiţionali, după efectuarea câtorva modificări.
"Maşinile vor trebui să aibă două rezervoare: unul în care veţi alimenta cu aceste «bile cu hidrogen», şi unul în care vor fi depozitate reziduurile de plastic după consumarea combustibilului. La fiecare alimentare, reziduurile vor fi scoase, apoi reciclate şi umplute din nou cu hidrogen", spune Stephen Bennington.
Pentru că se comportă ca un lichid, noul tip de combustibil va putea fi transportat în cisterne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.


TACATACA.PROSPORT.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe