Ideea că drogurile şi alcoolul stimulează creativitatea e un mit

Mulţi scriitori şi artişti plastici sunt notorii pentru abuzul de spirtoase şi stupefiante şi se bucură de faima de a fi creat capodopere sub influenţa acestor substanţe. Un expert susţine însă că abuzul de asemenea “stimulente” mai degrabă înăbuşă creativitatea, iar artiştii respectivi au creat cele mai remarcabile lucrări ale lor atunci când erau treji.

72 afișări
Imaginea articolului Ideea că drogurile şi alcoolul stimulează creativitatea e un mit

Ideea că drogurile şi alcoolul stimulează creativitatea e un mit (Imagine: Mediafax Foto)

Scriitori ca Tenessee Williams, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Eugene O'Neill si William Faulkner (ultimii trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru literatură) erau alcoolici; Coleridge si Keats, Proust si Edgar Allan Poe consumau droguri opiacee, iar pictorul Vincent Van Gogh abuza de absint (o băutură spirtoasă ce conţine pelin).

Totuşi, susţine dr. Iain Smith, psihiatru specialist în problemele dependenţei la spitalul Regal Gartnavel din Glasgow, Marea Britanie, nu aceste substanţe i-au ajutat pe artişti să creeze.

Citeşte mai multe despre influenţa drogurilor şi a alcoolului asupra creativităţii pe www.descopera.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici