Imagini spectaculoase ale universului: Sute de milioane de galaxii, stele şi asteroizi, la dispoziţia astronomilor din lumea întreagă - GALERIE FOTO

Astronomii din toată lumea vor avea la dispoziţie de acum înainte imaginile a sute de milioane de galaxii, stele şi asteroizi, colectate de către misiunea NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE).

1104 afișări
Imaginea articolului Imagini spectaculoase ale universului: Sute de milioane de galaxii, stele şi asteroizi, la dispoziţia astronomilor din lumea întreagă - GALERIE FOTO

Imagini spectaculoase ale universului: Sute de milioane de galaxii, stele şi asteroizi, la dispoziţia astronomilor din lumea întreagă (Imagine: NASA)

"Începând de astăzi sute de astronomi din lumea întreagă vor fi cu ochii pe datele transmise de WISE, de aceea ne aşteptăm la multe surprize", a declarat Edward (Ned) Wright de la UCLA, cercetător principal al misiunii NASA.

GALERIE FOTO

Telescopul WISE a fost lansat pe 14 decembrie 2009, într-o misiune de cartografiere a întregului Univers în lumină infraroşie, având sesibilitatea şi rezoluţia mult îmbunătăţite faţă de predecesorii săi. De pe orbita sa polară, telescopul a scanat cerul o dată şi jumătate, colectând imagini luate la patru lungimi de undă de lumina infraroşie. În acest fel a reuşit să ia peste 2,7 milioane de imagini, de la începutul misiunii, surprinzând o gamă foarte largă de obiecte, de la galaxii foarte îndepărtate până la asteroizi relativ apropiaţi de Pământ.

Printre descoperirile misiuni se află 20 de comete, mai mult de 33.000 de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, şi alte 133 de obiecte din apropierea Pământului, asteroizi şi comete a căror orbită se intersectează în interiorul unei limite de aproximativ 45 de milioane de kilometri faţă de orbita Pământului în jurul Soarelui. Satelitul a intrat în "hibernare" la începutul lunii februarie 2011.

Datele din prima jumătate a misiunii WISE au fost postate online, într-o arhivă publică. Imaginile, după scanarea completă a întregului Univer, vor fi disponibile în primăvara anului 2012.

"Suntem foarte încântaţi de faptul că primele imagini conţin milioane de obiecte noi", a declarat Fengchuan Liu, manager de proiect al misiunii WISE. "Dar misiunea încă nu s-a încheiat - se află acolo o adevărată comoară care va fi disponibilă peste un an, ceea ce înseamnă de două ori mai mult", a adăugat Fengchuan Liu.

Până acum, misiunea WISE a realizat zeci de imagini color ale universului. Întreaga colecţie a fost pusă online pe site-ul http://wise.ssl.berkeley.edu/wise_image_service.html, iar arhiva pentru astronomi se află pe site-ul http://wise2.ipac.caltech.edu/docs/release/prelim/index.html.

Telescopul WISE a fost conceput pentru a detecta obiectele care emană căldură sau lumină infraroşie, ideală pentru descoperirea acelor obiecte acoperite de praf, reci şi aflate la distanţe uriaşe de Terra, care rămân, adeseori, nedescoperite de telescoapele optice.

WISE este cel de-al treilea telescop spaţial care cercetează universul folosindu-se de spectrul infraroşu, după Spitzer, lansat de NASA, şi Herschel, lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Aceste două telescoape diferă de WISE deoarece ele monitorizează anumite corpuri cereşti pentru care au fost programate, înainte de plasarea pe orbită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici