Îmbătrânirea inimii poate fi amânată sau prevenită

Îmbătrânirea inimii şi declanşarea insuficienţei cardiace la oameni pot fi amânate sau prevenite, potrivit cercetătorilor japonezi de la Universitatea de Medicină din Kyoto, al căror studiu a fost publicat în revista medicală Circulation.

325 afișări
Imaginea articolului Îmbătrânirea inimii poate fi amânată sau prevenită

Îmbătrânirea inimii poate fi amânată sau prevenită (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)

Cercetătorii niponi au reuşit să elimine o variaţie a genei P13K într-un grup de şoareci care îmbătrâneau.

Această genă determină speranţa de viaţă a celulelor şi joacă un rol major în procesul de îmbătrânire a ţesuturilor. În studiile precedente, prin suprimarea acestei gene s-a obţinut creşterea duratei de viaţă a viermilor şi menţinerea în stare bună de sănătate a inimilor musculiţelor de oţet bătrâne.

Prin comparaţie cu un alt grup de şoareci a căror genă P13K a fost lăsată intactă, animalele cărora li s-a eliminat această variaţie genetică din organism au beneficiat de o îmbunătăţire a funcţiilor cardiace, au fost mai puţin afectaţi de fibroză (care rigidizează miocardul) şi au prezentat mai puţine semne de îmbătrânire.

Vârsta înaintată este un factor major de declanşare a insuficienţei cardiace, o maladie ce se produce atunci când inima nu mai poate să pompeze suficient sânge pentru a asigura necesarul de oxigen al organismului.

Potrivit American Heart Association, 5,7 milioane de americani suferă de insuficienţă cardiacă şi, anual, aproape 10 noi cazuri sunt diagnosticate la fiecare 1.000 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici