Implant cohlear realizat în premieră la Târgu Mureş, la un copil de patru ani

O echipă de medici de la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş a realizat, marţi, în premieră, un implant cohlear, la un copil de patru ani, medicii fiind sprijiniţi de un specialist din Austria.

439 afișări
Imaginea articolului Implant cohlear realizat în premieră la Târgu Mureş, la un copil de patru ani

Implant cohlear realizat în premieră la Târgu Mureş, la un copil de patru ani (Imagine: Zoltan Racz/Mediafax Foto)

Beneficiarul operaţiei de implant cohlear este un copil de patru ani, care, din cauza unei hipoxii cerebrale, s-a născut surd. El a fost selectat dintr-o listă care cuprinde şi alţi copii cu astfel de probleme, operaţia fiind un succes.

Operaţia de implant cohlear a constat într-o intervenţie microscopică, prin care s-a montat în urechea internă a copilului un dispozitiv ce îi va permite să audă fidel sunetele, captate de un procesor vocal.

Medicii au spus că îşi doreau de mult să facă o astfel de operaţie, care în ţară a mai fost efectuată, însă abia acum clinica din Târgu Mureş a fost cuprinsă într-un program naţional pentru protezare auditivă.

O astfel de operaţie este extrem de dificilă, în lume fiind făcute doar circa 200.000 de astfel de implanturi cohleare, a spus profesorul doctor Georg Sprinzl din Innsbruck, Austria.

"Pe vremuri, se credea că hipoacuzia de tip percepţie sau surditatea cu care uneori copiii pot să se nască este iremediabilă. Cu această metodă, copiii care se nasc surzi şi ar trebui să devină muţi, practic pot fi, dacă sunt abordaţi cu această metodă din timp, inseraţi în societate, învaţă să vorbească şi pot să desfăşoare o viaţă normală", a spus acesta.

Operaţia este destul de scumpă, un aparat costând în jur de 22.000 de euro, dar este singura care permite recuperarea sută la sută a auzului, chiar şi la copiii născuţi surzi. În cazul copiilor cu vârsta până la trei ani, auzul se recuperează fără niciun fel de diferenţe, au spus medicii mureşeni.

Pentru implantul cohlear, medicii mureşeni au participat la numeroase traininguri în ţară şi în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici