În noaptea de Anul Nou, luna va fi "albastră"

Noaptea de Anul Nou va fi scena unui fenomen astronomic rar, cunoscut sub numele de "Blue Moon" sau Luna Albastră.

134 afișări
Imaginea articolului În noaptea de Anul Nou, luna va fi "albastră"

În noaptea de Anul Nou, luna va fi "albastră" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe noaptea de 31 decembrie, când oamenii sărbătoresc intrarea într-un nou deceniu, astronomii vor fi martorii unui fenomen rar, cea de-a 13-a lună plină a anului.

În majoritatea anilor, luna plină apare de 12 ori, o dată la patru săptămâni, legătura între astru şi timp fiind surprinsă şi de etimologia cuvântului "lună".

Cu toate acestea, anul conform calendarului solar este cu aproape 11 zile mai lung comparativ cu anul lunar, ceea ce înseamnă că o dată la trei ani rămâne o lună plină "suplimentară", cunoscută sub numele de "Blue Moon".

Tot în noaptea de 31 decembrie, în Europa şi Asia va putea fi vizibilă o eclipsă parţială de lună, la ora 19.23 GMT. Un astfel de fenomen se produce numai atunci cînd Soarele, Pămîntul şi Luna sunt aproape aliniate.

Faptul că "Luna Albastră" va coincide cu data de 31 decembrie este de asemenea un fenomen neobişnuit prin raritate. Acest lucru s-a întâmplat ultima oară în 1990 şi urmeaz să se întâmple din nou în 2028.

Termenul "luna albastră" are ancorate multiple semnificaţii în folclor. În registrul ştiinţific, luna albastră este cea de a doua lună plină vizibilă în aceeaşi lună calendaristică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici