Instalaţiile eoliene pot cauza maladii cardiace, atacuri de panică şi migrene

Locuitorii din apropierea instalaţiilor eoliene sunt expuşi unui risc sporit de a dezvolta o maladie cardiacă sau de a suferi atacuri de panică şi migrene, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor americani, informează dailymail.co.uk.

322 afișări
Imaginea articolului Instalaţiile eoliene pot cauza maladii cardiace, atacuri de panică şi migrene

Instalaţiile eoliene pot cauza maladii cardiace, atacuri de panică şi migrene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, aceste instalaţii pot produce şi "sindromul turbinelor eoliene", caracterizat prin declanşarea simptomului "tinnitus" - percepţia unui sunet la nivelul urechii interne, în absenţa unui sunet extern corespondent -, ameţeli, dar şi afecţiuni ale somnului, potrivit autorilor acestui studiu.

Medicul Nina Pierpont, un renumit pediatru din New York, a declarat că acest studiu, realizat într-o perioadă de cinci ani, cu ajutorul persoanelor care locuiesc în apropierea instalaţiilor eoliene din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Irlanda şi Canada, a determinat-o să ajungă la concluzia că aceste turbine eoliene sunt responsabile şi cu apariţia coşmarurilor suferite de copii şi cauzează oprirea dezvoltării normale a creierului.

În prezent, există 219 astfel de "ferme eoliene" în Marea Britanie, iar Ed Miliband, secretarul de stat însărcinat cu problemele legate de fenomenul încălzirii globale, intenţionează să aprobe instalarea altor 4.000 de turbine eoliene suplimentare.

Nina Pierpont, specialist în cadrul American Academy of Paediatrics, consideră că aceste turbine sunt periculoase pentru că sunetele de frecvenţă joasă pe care le emit interferează cu sistemul vestibular din ureche, care controlează simţul echilibrului.

Aceste sunete, care au o frecvenţă prea joasă pentru a putea fi auzite de urechea umană, cauzează însă o serie de simptome, pe care medicul american le-a denumit "perturbaţii viscerale ale vibraţiilor vestibulare" (VVVD).

Acestea sunt responsabile cu apariţia tremuratului degetelor, a stării de nervozitate, a fricii, a dorinţei necontrolate de a fugi, a presiunii resimţite la nivelul toracelui, a tahicardiei şi a unui risc major de declanşare a maladiilor cardiace.

Zgomotul produs de turbinele eoliene provoacă coşmaruri şi alte maladii în rândul copiilor, precum deficienţe în dezvoltarea cognitivă, în opinia expertului american.

Cu toate acestea, Nina Pierpont susţine că nu toate persoanele care trăiesc în apropierea instalaţiilor eoliene sunt supuse acestor riscuri. Ea recomandă totuşi ca viitoarele "ferme eoliene" să fie amplasate la o distanţă de cel puţin doi kilometri de locuinţele oamenilor.

Mulţi specialişti consideră însă că turbinele eoline nu prezintă niciun risc major pentru sănătatea oamenilor, iar analiza expertului american s-a bazat pe un eşantion mult prea mic pentru a putea să emită o concluzie de interes general.

Acest studiu a fost efectuat pe 38 de persoane. Studiul Ninei Pierpont a fost însă sprijinit de profesorul Lord May, fost consilier de stat pentru guvernul britanic, care afirmă că această cercetare este "impresionantă, interesantă şi importantă".

Christopher Hanning, fondatorul British Sleep Society, consideră că acest studiu ar trebui să devină o lectură obligatorie pentru toţi factorii de decizie care intenţionează să amplaseze în viitor alte turbine eoliene.

În schimb, purtătorul de cuvânt al British Wind Energy Association a declarat: "Un studiu independent efectuat, în 2007, asupra fermelor eoliene şi a zgomotului produs de acestea a relevat prezenţa a doar patru plângeri, pentru toate cele 2.000 de turbine existente în ţară".

"Turbinele eoliene sunt instalaţii sigure şi asigură o energie regenerabilă. Nu este deloc surprinzător faptul că, potrivit unui raport recent, 94% dintre oamenii care locuiesc în apropierea acestora s-au declarat în favoarea lor", a adăugat aceeaşi sursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici