Inundaţiile provocate de topirea gheţurilor ameninţă siguranţa unui sfert din populaţia globului

Aproape un sfert din populaţia lumii este ameninţată de inundaţiile provocate de topirea gheţurilor din Arctica, au afirmat, miercuri, experţii World Wide Fund for Nature (WWF), prezenţi la Conferinţa asupra climei globale, ce se desfăşoară la Geneva până pe 4 septembrie.

137 afișări
Imaginea articolului Inundaţiile provocate de topirea gheţurilor ameninţă siguranţa unui sfert din populaţia globului

Inundaţiile provocate de topirea gheţurilor ameninţă siguranţa unui sfert din populaţia globului

În 2010, nivelul oceanelor planetei va creşte cu peste un metru, punând în pericol populaţiile care trăiesc în regiunile de coastă, au afirmat experţii WWF.

"În prezent, Arctica se încălzeşte de două ori mai repede decât Terra în ansamblul ei, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru întreaga planetă", a explicat Patrick Hofstetter, responsabil cu politicile climatice din partea filialei elveţiene a WWF.

Terra pare să se confrunte cu un proces de neevitat. Pe măsură ce întinderile de gheaţă scad şi suprafeţele oceanice se măresc, cantitatea de energie solară absorbită se va mări, provocând o creştere şi mai mare a temperaturilor.

În plus, încălzirea climei determină eliberarea unor mari cantităţi de metan şi de alte gaze cu efect de seră în regiunile polare, în condiţiile în care, până în prezent, aceste gaze erau "captive în gheaţă". Acest fenomen contribuie, la rândul lui, la accelerarea procesului de topire a gheţurilor arctice.

"Nu putem să spargem această spirală infernală a efectelor retroactive periculoase ale sistemului climatic global decât prin reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a reuşi să menţinem încălzirea planetei sub pragul de 2 grade Celsius", a explicat Patrick Hofstetter. Pentru a atinge acest obiectiv, ţările industrializate trebui să reducă emisiile de dioxid de carbon cu cel puţin 40% până în anul 2020.

În această chestiune, şefii de state şi de guverne trebuie să ajungă la un numitor comun în luna decembrie, când va avea loc o reuniune internaţională ce va fi găzduită de Copenhaga. Noul acord asupra climei urmează Protocolului de la Kyoto, ce va expira în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici