Jocurile video îi ajută pe pacienţii tineri bolnavi de cancer să îşi ia medicaţia

Jocurile video special proiectate îi pot ajuta pe adolescenţii şi tinerii adulţi care suferă de cancer să îşi ia cu mai mare uşurinţă tratamentul prescris, este concluzia unui studiu publicat de revista Pediatrics.

146 afișări
Imaginea articolului Jocurile video îi ajută pe pacienţii tineri bolnavi de cancer să îşi ia medicaţia

Jocurile video îi ajută pe pacienţii tineri bolnavi de cancer să îşi ia medicaţia

"Jocurile video care se adresează unui anumit segment de populaţie pot îmbunătăţi viaţa tinerilor care suferă de cancer şi îi poate determina să îşi urmeze cu mai mare atenţie tratamentul", a declarat Pamela M. Kato, de la Centrul Medical Universitar din Utrecht (Olanda), unul dintre principalii autori ai studiului.

Respectarea tratamentului reprezintă o problemă majoră pentru tinerii care suferă de cancer, au subliniat Kato şi colegii ei în studiul dat recent publicităţii. Deşi s-au înregistrat evoluţii semnificative în ceea ce priveşte rata supravieţuirii pentru pacienţii din această grupă de vârstă, rata deceselor nu a urmat această tendinţă. "Adolescenţii şi adulţii tineri constituie un grup de pacienţi care sunt un pic pierduţi în sistem", a spus Kato.

Pentru a stabili în ce mod pot fi utile jocurile video, cercetătorii au cerut unui număr de 375 de pacienţi de sex feminin şi masculin, cu vârste de 13 - 29 de ani, trataţi la centre din Statele Unite, Canada şi Australia, să joace "Re-Mission" sau "Indiana Jones and the Emperor's Tomb / Indiana Jones şi mormântul împăratului", un joc video standard care nu se concentrează asupra cancerului.

În "Re-Mission", joc dezvoltat de compania californiană HopeLab, jucătorii controlează un robot de dimensiuni mici numit Roxxi, care se mişcă într-un mediu tridimensional reprezentând interiorul corpului unui tânăr pacient suferind de cancer. Jucătorul poate folosi robotul pentru a distruge celulele cancerigene şi a controla efectele secundare, câştigarea jocului presupunând urmarea unei chimioterapii şi administrarea de antibiotice, utilizarea de tehnici de relaxare, urmarea unui regim alimentar şi a altor regimuri de îngrijire personală.

Pacienţilor din ambele grupuri li s-a cerut să joace cele două jocuri timp de cel puţin o oră pe săptămână, 33% dintre cei desemnaţi să joace "Re-Mission" făcând acest lucru pe parcursul celor trei luni ale studiului.

Un sistem de monitorizare electronic a arătat că, în rândul pacienţilor care au jucat "Re-Mission", numărul celor care au luat medicaţia prescrisă a crescut cu 16%, la 62,3%, comparativ cu doar 52,5% dintre pacienţii din grupul care a jucat "Indiana Jones" care au făcut acelaşi lucru. Şi urmarea unei chimioterapii a avut o incidenţă mai mare în cazul grupului "Re-Mission".

Pe de altă parte, autorii studiului au atras atenţia şi asupra faptului că pacienţii care au jucat "Re-Mission" şi-au îmbunătăţit cunoştinţele referitoare la boala de care sufereau.

Potrivit lui Kato, jocul a funcţionat deoarece le oferea pacienţilor o nouă modalitatea de a privi boala de care suferă - de exemplu, să considere chimioterapia drept un mod de a combate cancerul şi nu un tratament agasant care le făcea părul să cadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici