Jocurile video şi filmele violente, vinovate pentru desensibilizarea publicului

Jocurile video şi filmele violente îi determină pe consumatori să fie mai insensibili la suferinţa celorlaţi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani şi publicat în revista Psychological Science.

198 afișări
Imaginea articolului Jocurile video şi filmele violente, vinovate pentru desensibilizarea publicului

Jocurile video şi filmele violente, vinovate pentru desensibilizarea publicului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceste studii demonstrează clar că expunerea la medii violente diminuează altruismul", a declarat Brad Bushman, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan şi coordonator al studiului, alături de profesorul Craig Andreson de la Iowa State University.

Un eşantion de 320 de studenţi, împărţiţi în două grupe, au fost testaţi după ce au jucat timp de 20 de minute un joc video violent, în timp ce alţi studenţi au jucat alt fel de jocuri, non-violente. Câteva minute după terminarea jocurilor, ambele grupe au fost martorele unui conflict violent, din care nu auzeau decât zgomote şi, la finalul căruia, unul dintre protagonişti era îndurerat şi plângea.

Studenţii care au jucat jocurile violente au avut nevoie de mai mult timp până să acorde atenţie şi ajutor victimei - 73 de secunde - comparativ cu celălalt grup, care au reacţionat aproape imediat - 16 secunde. O parte dintre cei care au jucat jocurile violente nici măcar nu au observat conflictul.

În cadrul unui alt studiu, 162 de tineri au fost puşi faţă în faţă cu o femeie, prezentată ca fiind rănită. Jumătate dintre tineri urmăriseră anterior o secvenţă violentă dintr-un film, în timp restul ieşiseră din sală la secvenţa respectivă. Persoanele care nu au asistat la scena violentă au dedicat 26% din timpul pe care îl aveau pentru a o ajuta pe femeia rănită.

Potrivit cercetătorilor, expunerea la conţinuturi şi jocuri violente determină o desensibilizare psihologică, încetinind ritmul cardiac şi conductibilitatea electrică a pielii în timpul vizionării uneor scene violente sau la scurt timp după.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici