Legătură între depresie şi mortalitatea în rândul bolnavilor de cancer, identificată

Bolnavii de cancer care suferă de depresie se confruntă cu un risc crescut de deces faţă de pacienţii cu o bună sănătate mintală, potrivit unui studiu publicat în revista Cancer.

169 afișări
Imaginea articolului Legătură între depresie şi mortalitatea în rândul bolnavilor de cancer, identificată

Legătură între depresie şi mortalitatea în rândul bolnavilor de cancer, identificată (Imagine: Mediafax Foto)

Acest studiu a relevat faptul că rata mortalităţii provocate de cancer este cu până la 25% mai mare în rândul pacienţilor care prezintă simptome depresive şi cu 39% mai mare atunci când depresia este confirmată de medici, indiferent de gravitatea acesteia, potrivit unui studiu publicat în revista Cancer, editată de American Cancer Society.

"Este posibil să prezici mortalitatea în aceste două grupuri", a declarat Jillian Satin, de Universitatea British Columbia, coordonatorul acestui studiu.

Oamenii de ştiinţă au subliniat astfel importanţa continuării cercetărilor asupra legăturii dintre cancer şi starea mintală a pacientului, iar primele rezultate demonstrează deja faptul că oncologia şi psihologia sunt strâns corelate.

Acest studiu a fost prezentat ca o lucrare de ansamblu, denumită meta-analiză, alcătuită din 26 de studii anterioare asupra efectelor depresiei în dezvoltarea cancerului şi asupra şanselor de supravieţuire a 9.417 pacienţi care au participat la cercetare.

Specialiştii au dorit să ştie dacă pacienţii se îmbolnăvesc de depresie din cauza cancerului sau dacă această maladie provoacă o creştere a mortalităţii în rândul pacienţilor bolnavi de depresie.

Cercetătorii canadieni spun că nu au dovezi clare în sprijinul ideii că depresia provoacă decesul, însă studiul lor sugerează această posibilitate.

Potrivit unui alt studiu recent, pacienţii depresivi suferind de probleme coronariene se confruntă cu un risc de două ori mai mare de deces prematur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici