LHC va fi închis din nou din cauza unor erori de proiectare

Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), va fi închis la sfârşitul lui 2011, pentru un an, pentru ca inginerii implicaţi în acest proiect ştiinţific să remedieze câteva erori de proiectare, informează bbc.co.uk.

88 afişări
Imaginea articolului LHC va fi închis din nou din cauza unor erori de proiectare

LHC va fi închis din nou din cauza unor erori de proiectare

În opinia oamenilor de ştiinţă, aceste erori de proiectare vorîmpiedica LHC să îşi atingă potenţialul maxim în următorii doiani.

Acceleratorul de particule a fost închis în perioadaCrăciunului 2009, la scurt timp după ce a stabilit un record înceea ce priveşte cea mai mare energie a particulelor înregistratăvreodată, fiind repornit la sfârşitul lui februarie2010.

Pe parcursul următoarelor luni, cercetătorii intenţionează sădoboare acest record, experimentele având ca obiectiv atingereaunei energii de circa şapte teraelectronvolţi (TeV), la sfârşitullunii martie.

Însă legăturile dintre magneţii acestui dispozitiv uriaşvor trebui revizuite şi întărite, înainte de începerea viitoarelorcoliziuni de particule de intensitate puternică.

În 2010, CERN are ca obiectiv creşterea energiei fasciculelor deprotoni, pregătind o coliziune la energia de 7 TeV (3,5 TeV pentrufiecare fascicul), această valoare reprezentând de trei ori şijumătate puterea maximă a acceleratorului deţinut de institutulamerican FERMILAB.

Operat de Centrul European pentru Cercetare Nucleară(CERN), LHC este cel mai mare accelerator de particule din lume şiva crea condiţii similare momentelor de după Big Bang.

Cercetătorii vor încerca să identifice, în cadrulexperimentului, bosonii Higgs, particule sub-atomice, instabile,numite şi "ale lui Dumnezeu", cruciale pentru înţelegerea fiziciiactuale, pe care mulţi le-au studiat fără să le fi văzut vreodată.De asemenea, specialiştii vor să studieze supersimetria, un conceptcare permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiridin ultimii ani, aceea că materia vizibilă nu reprezintă decât 4%din Univers. Materia neagră (23%) şi energia neagră (73%) împartrestul. Cercetătorii de la CERN vor, de asemenea, să studiezemisterele materiei şi anti-materiei.

Aflat într-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adâncimesub graniţa franco-elveţiană, LHC foloseşte circa 1.200 de magneţisuperconductori pentru a dirija razele de protoni şi pentru a leface să circule în interiorul tunelului cu viteza luminii. În plus,în anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intră încoliziune cu energii enorme.

În locurile în care au loc ciocnirile se află aparaturăspecială care măsoară interacţiunea razelor de protoni pentru adescoperi informaţii care ar putea impinge mai departe frontierelecunoaşterii.

Cei patru detectori principali din cadrul LHC sunt Atlas,Compact Muon Solenoid (CMS), Alice şi LHCb. Atlas şi CMS suntdetectori multifuncţionali, în timp ce Alice şi LHCb suntproiectaţi pentru cercetări ştiinţifice specifice.

Inginerii au repornit LHC pe 20 noiembrie 2009, la 14 luni dupăproducerea a două pene succesive, la câteva zile de la inaugurareaoficială a acestuia, pe 10 septembrie 2008. Prima pană a avut locla 48 de ore după lansarea acceleratorului, în timp ce cea de-adoua, foarte gravă, a provocat distrugerea a 53 de magneţi, care aunecesitat reparare sau înlocuire.

Construirea LHC a necesitat peste 12 ani , mobilizând peste7.000 de fizicieni şi investiţii de circa 3,76 miliarde deeuro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici