Oamenii de știință de la Universitatea din Auckland au folosit larve de pește-zebră pentru a observa comportamentul acestor celule în timp real. Rezultatele au indicat că neutrofilele acționează mai eficient în timpul zilei decât pe timpul nopții. Acest comportament pare a fi un răspuns evolutiv care sporește șansele de supraviețuire ale organismului în timpul orelor de activitate, scrie Science Alert.
Cercetătorii au mers mai departe și au dezactivat ceasul biologic intern al acestor celule, constatând că eficiența lor a scăzut semnificativ. Concluzia? Activitatea neutrofilelor este puternic influențată de lumină.
Descoperirea aduce noi perspective pentru tratamentele antiinflamatorii, întrucât neutrofilele sunt cele mai numeroase celule imunitare care ajung la locul inflamației. În plus, înțelegerea modului în care lumina afectează imunitatea poate ajuta persoanele cu program de somn haotic sau cele care lucrează în ture să-și protejeze mai bine sănătatea.
Studiul a fost realizat de doctoranzii Lucia Du și Pramuk Keerthisinghe, în colaborare cu laboratoarele conduse de Guy Warman și James Cheeseman, în cadrul Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății de la Universitatea din Auckland.