Marele Punct Roşu, cauza temperaturii ridicate de pe Jupiter

Temperatura atmosferei de pe Jupiter este de sute de ori mai mare decât se aşteptau astronauţii, dar în sfârşit aceştia au aflat cauza.

2078 afișări
Imaginea articolului Marele Punct Roşu, cauza temperaturii ridicate de pe Jupiter

Marele Punct Roşu, cauza temperaturii ridicate de pe Jupiter

Cauza încălzirii pare a fi Marele Punct Roşu, cel mai mare uragan din Sistemul Solar, notează Descoperă.

Utilizând telescopul NASA cu raze infraroşii, o echipă formată din britanici şi americani a descoperit că atmosfera superioară a Marelui Punct Roşu este destul de fierbinte şi puternică pentru a explica excesul de temperatură de 600 grade celsius de pe suprafaţa lui Jupiter.

Pe Terra, temperatura suprafeţei şi a atmosferei este menţinută constantă de radiaţiile solare, dar înafara Sistemului Solar, procesul intern de reglare a temperaturii predomină. O simulare realizată de echipă a dezvăluit că doar prin utlizarea razelor solare temperatura atmosferică ar scădea sub nivelul îngheţului.

,,Prin excluderea căldurii de deasupra, noi am încercat să observăm distribuirea căldurii pe întreaga planetă, pentru a descoperi orice anomalie care ne-ar putea oferi indicii asupra sursei de provenienţă a energiei'', a declarat autorul lucrării, James O'Donoghue, de la Universitatea Boston.

Marele Punct Roşu este o formaţiune incredibilă a planetei, mărimea acestuia poate înghiţi două planete precum cea pe care trăim acum, fiind o sursă de energie enormă. Aceasta pompează căldură din interiorul planetei direct în atmosferă, care apoi este propagată în valuri de-a lungul planetei.

Citeşte continuarea articolului în Descoperă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici