Astăzi va fi un fenomen astronomic rar care se petrece odată la 17 ani

Luni, 27 martie, şi marţi, 28 martie 2023, cinci dintre cele opt planete ale sistemului solar (Jupiter, Mercur, Venus, Uranus şi Marte) vor fi aliniate pe cerul nopţii. Dar din păcate, alinierea nu va putea fi admirată din România din cauza vremii.

Urmărește
72801 afișări
Imaginea articolului Astăzi va fi un fenomen astronomic rar care se petrece odată la 17 ani

Sursa Foto - NASA

 

UPDATE 09:00 - Fenomenul nu va putea fi admirat din România din cauza vremii

Potrivit site-ului ANM, vremea nu va ţine cu astronomii pasionaţi. 

Cerul, în cea mai mare parte a ţării, va fi înnorat sau parţial înnorat la noapte. 

 

UPDATE 08:00 - Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, seara, imediat după apusul Soarelui, se află pe cer, în aceeaşi direcţie cele cinci planete, dar nu toate se pot vedea cu ochiul liber  

"Jupiter şi Mercur sunt cele mai apropiate de Soare şi se află chiar deasupra orizontului imediat după apus, dar din cauza cerului încă luminos nu se pot vedea.
Mai sus se află Venus şi Uranus. Venus se vede uşor, iar Uranus doar prin telescop, folosind o hartă.
Practic avem patru planete la apus, din care se vede doar una".

 

 

Potrivit Space, cele cinci planete s-au aliniat ca în următoarea imagine pe 27 martie, fiind vizibil şi roiul de stele deschis Messier 35. 

Sursa  Foto - Starry Night Pro 7 

Ştirea iniţială 

Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Uranus se vor alinia pe cer şi vor putea fi văzute după apusul soarelui, în toate colţurile lumii. 

Venus şi Marte vor fi uşor de văzut, Jupiter cu puţină dificultate sau doar cu telescopul, în timp ce Mercur şi mai ales Uranus vor necesita un telescop, potrivit CBS

Alte alinieri planetare vor mai avea loc pe 11 aprilie şi pe 24 august 2023.

Pe 17 iunie 2023, va putea fi observată şi alinierea dintre planetele Mercur, Uranus, Jupiter, Neptun şi Saturn. 

  • Mercur este cea mai mică şi cea mai apropiată planetă de Soare din Sistemul Solar. Are o atmosferă foarte subţire şi o suprafaţă plină de cratere. Nu are sateliţi naturali.
  • Venus este a doua planetă de la Soare şi este adesea numită sora geamăna a Pământului, deoarece are o dimensiune şi o densitate similare cu ale acestuia. Are o atmosferă groasă şi densă, plină de dioxid de carbon şi nori de acid sulfuric, care provoacă un efect de seră extrem de puternic. Este cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie la suprafaţă de 464 °C. Nu are sateliţi naturali şi se roteşte în sens invers faţă de celelalte planete.
  • Marte este a patra planetă de la Soare şi este cunoscută ca Planeta Roşie, datorită culorii sale date de oxidul de fier prezent pe suprafaţa sa. Are o atmosferă subţire, predominantă de dioxid de carbon, şi are două sateliţi mici şi neregulaţi: Phobos şi Deimos. Suprafaţa sa prezintă cratere, văi, deşerturi şi calote glaciare polare. Este locul unde se află cel mai înalt vulcan din Sistemul Solar: Muntele Olimp şi cel mai mare canion: Valles Marineris. Este considerată o posibilă locuinţă pentru viaţa microscopică care ar putea fi acum fosilizată.
  • Jupiter este cea mai mare planetă din Sistemul Solar şi a cincea de la Soare. Este o planetă gigantică gazoasă, formată în mare parte din hidrogen şi heliu. Are 95 de sateliţi naturali, dintre care patru sunt mari şi vizibili cu ochiul liber: Io, Europa, Ganymede şi Callisto. Are cel mai puternic câmp magnetic dintre toate planetele şi un sistem complex de inele subţiri. Este locul unde se află Marea Pată Roşie. 
  • Uranus este a şaptea planetă de la Soare şi a treia ca mărime din Sistemul Solar. Este o planetă gigant de gheaţă, formată în principal din apă, amoniac şi metan. Are 27 de sateliţi naturali cunoscuţi, dintre care cel mai mare este Titania. Are cel mai complex sistem de inele dintre toate planetele şi un câmp magnetic puternic şi înclinat. Se roteşte pe o parte, având o înclinare axială de aproape 98° faţă de planul orbital. Este cea mai rece planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură minimă de -224 °C. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici