Ministrul francez al Educaţiei, în septembrie în România. Geneviève Fioraso este interesată de laserul de la Măgurele

Ministrul francez al Educaţiei, Geneviève Fioraso, va veni în România în septembrie, fiind interesată de consolidarea parteneriatul strategic dintre cele două ţări, dar şi de proiectul laserului de la Măgurele, a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

388 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez al Educaţiei, în septembrie în România. Geneviève Fioraso este interesată de laserul de la Măgurele

Ministrul francez al Educaţiei, în septembrie în România. Geneviève Fioraso este interesată de laserul de la Măgurele

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a efectuat, în perioada 17-20 iunie, o vizită de lucru în Franţa, principalele obiective ale deplasării find dezvoltarea de proiecte de cercetare şi consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

"În cadrul întâlnirii cu ministrul francez al Învăţământului Superior şi Cercetării, Geneviève Fioraso, am discutat despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul cercetării şi învăţământului superior, dar şi despre încurajarea transferului de bune practici în domeniul învăţământului superior, respectiv coordonarea strategiilor publice în domeniul cercetării", a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

El a mai spus că l-a invitat pe omologul francez să facă o vizită în România.

"Invitaţia a fost acceptată, vizita doamnei Geneviève Fioraso urmând a avea loc în luna septembrie a acestui an, prilej perfect pentru a putea cunoaşte îndeaproape proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics ELI-NP, de care s-a arătat foarte interesată", a mai spus Costoiu.

În Franţa, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică s-a întâlnit şi cu François Weil, rectorul Academiei din Paris, Alain Fuchs, preşedintele Centrului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică, şi Pascale Briand, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Cercetare.

În vederea dezvoltării polului de competitivitate de la Măgurele şi a proiectului ELI-NP, ministrul delegat Mihnea Costoiu şi consulul onorific al României la Bordeaux, Michel Beylot, s-au întâlnit şi cu reprezentanţii Consiliului Regional al Aquitaniei, care au prezentat politica regională şi centrul de transfer tehnologic pe care îl coordonează.

Tot la Bordeaux, delegaţia României s-a întâlnit cu diriguitorii polului de competitivitate SEML "Route des Lasers" şi ALPhA NOV - Optics & Lasers Technology Center (centru de cercetare tehnologică în domeniul opticii şi laserelor). De asemenea, a fost vizitat Laserul Mégajoule, una dintre cele mai importante iniţiative instrumentale derulate de Institutul Lasers et Plasmas (asociat actorului major CEA - Comisariatul francez al energiei atomice şi energiilor alternative), cu importante aplicaţii în domeniul militar şi în domeniul termodinamicii.

ELI-NP, un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre - ELI-Beamlines şi ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Finanţarea construcţiei acestor primi trei piloni ELI în România, Cehia şi Ungaria va fi făcută prin intermediul autorităţilor celor trei state, cu contribuţie europeană din Fondurile Structurale (în România, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice - POS-CCE), potrivit unui comunicat oficial.

Costuile ELI-NP sunt de 356,231 milioane de euro, inclusiv TVA. Finanţarea UE va fi de 83 la sută, iar statul român va trebui să contribuie cu restul de 17 la sută din sumă.

În prima fază de finanţare, care se încheie în 2015, Comisia Europeană a decis acordarea României a sumei de 180 de milioane de euro, fără TVA, din fondurile structurale, a doua etapă de finanţare urmând să se desfăşoare între 2014 - 2016.

Construcţia centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna anului 2014, pentru ca apoi să fie instalaţi cei doi laseri de mare putere şi sistemul de radiţie gamma, iar centrul de cercetare să fie operaţional din 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici