Mişcarea curenţilor oceanici, responsabilă pentru câmpul magnetic terestru

Câmpul magnetic al Pământului ar putea fi generat de curenţii oceanici şi nu de miezul metalic topit al planetei, aşa cum se credea până în prezent, potrivit unei noi teorii care ar putea revoluţiona principiile actuale ale geofizicii, informează Daily Mail, în ediţia online.

301 afișări
Imaginea articolului Mişcarea curenţilor oceanici, responsabilă pentru câmpul magnetic terestru

Mişcarea curenţilor oceanici, responsabilă pentru câmpul magnetic terestru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua teorie, care a stârnit deja controverse, a fost publicată în revista New Journal of Physics, editată de Institute of Physics din Marea Britanie. Ea acreditează ideea potrivit căreia mişcarea circulară a unor volume foarte mari de apă sărată în jurul planetei reprezintă o importantă sursă de producere a câmpului magnetic, subestimată până în prezent de oamenii de ştiinţă.

Potrivit cercetătorilor, această teorie ar putea revoluţiona principiile actuale ale geofizicii, în condiţiile în care teoriile actuale susţin că magnetismul planetar este dat de miezul topit din centrul planetei.

"Toată lumea a acceptat această teorie, care nu a fost însă niciodată dovedită în realitate", a explicat Gregory Ryskin, profesor de chimie şi biologie la Northwestern University din Illinois. "A fost doar o idee pe care am acceptat-o foarte mult timp, fără a ne pune însă prea multe întrebări despre veridicitatea ei", a adăugat cercetătorul american, autorul noii teorii.

Sarea din apa de mare este o bună conductoare de electricitate, generând câmpuri electrice şi magnetice în momentul în care se mişcă.

Potrivit actualelor teorii, magnetismul Terrei este explicat prin faptul că centrul planetei conţine o sferă fierbinte de fier solid, cu un diametru de 2.400 de kilometri, în jurul căreia se învârte un strat de metal fluid, cu o grosime de 2.240 de kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici