Mister în Japonia. O infecţie bacteriană periculoasă se răspândeşte, 30% din cazuri sunt fatale

  • O infecţie bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândeşte într-un ritm record în Japonia.
  • Oficialii se străduiesc să identifice cauza creşterii numărului cazurilor de sindrom de şoc toxic streptococic, fatal în 30% din cazuri.
1966 afișări
Imaginea articolului Mister în Japonia. O infecţie bacteriană periculoasă se răspândeşte, 30% din cazuri sunt fatale

Mister în Japonia. O infecţie bacteriană periculoasă se răspândeşte, 30% din cazuri sunt fatale

Oficialii din sănătate preconizează că numărul de cazuri din 2024 va depăşi numărul record de anul trecut, în timp ce creşte îngrijorarea că cea mai dură şi potenţial mortală formă a bolii streptococice de grup A - sindromul de şoc toxic streptococic (STSS) - va continua să se răspândească, după ce prezenţa unor tulpini extrem de virulente şi infecţioase a fost confirmată în Japonia, scrie The Guardian.

"Există încă mulţi factori necunoscuţi în ceea ce priveşte mecanismele care stau la baza formelor severe şi bruşte de streptococ şi nu suntem în stadiul în care să le putem explica", a spus Institutul Naţional de Boli Infecţioase (NIID).

Conform cifrelor provizorii, anul trecut au fost raportate 941 de cazuri de STSS. În primele două luni ale acestui an, au fost deja înregistrate 378 de cazuri, infecţiile fiind identificate în aproape toate cele 47 de prefecturi din Japonia.

În timp ce persoanele în vârstă sunt considerate mai expuse riscului, tulpina duce la mai multe decese în rândul pacienţilor sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie şi decembrie în 2023, aproximativ o treime, adică 21, au murit, a relatat ziarul Asahi Shimbun.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscută mai frecvent sub numele de streptococ A - aceasta poate provoca dureri de gât, mai ales la copii, şi o mulţime de oameni o au fără să ştie şi nu se îmbolnăvesc.

Dar bacteria foarte contagioasă care provoacă infecţia poate, în unele cazuri, să provoace boli grave, complicaţii de sănătate şi deces, în special la adulţii de peste 30 de ani.

Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot avea simptome asemănătoare răcelii, dar, în cazuri rare, simptomele se pot agrava şi pot include angină streptococică, amigdalită, pneumonie şi meningită. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficienţă şi necroză de organe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici