Narcolepsia este provocată de o eroare a sistemului imunitar

Cercetătorii americani au descoperit dovezile genetice care atestă faptul că narcolepsia, o tulburare gravă de somn, este asociată unei erori a celulelor sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Genetics, informează bbc.co.uk.

117 afișări
Imaginea articolului Narcolepsia este provocată de o eroare a sistemului imunitar

Narcolepsia este provocată de o eroare a sistemului imunitar (Imagine: Mediafax Foto)

Acest studiu avansează ideea că celulele T din sistemul imunitar determină declanşarea acestei maladii, deoarece ele atacă celulele din creier care se află în centrii nervoşi asociaţi somnului.

Narcolepsia - boală provocată de tulburări ale sistemului nervos central, caracterizată prin dorinţa irezistibilă de a dormi, dar şi de o slăbiciune bruscă a muşchilor - a mai fost asociată în trecut cu dereglări ale sistemului imunitar, au explicat cercetătorii de la Universitatea Stanford (SUA).

Narcolepsia este o maladie care poate fi foarte stresantă pentru persoanele afectate. Ea poate să declanşeze "atacuri de somn" fără niciun avertisment prealabil, iar acestea pot interveni în timpul oricărei activităţi obişnuite.

În plus, anumiţi pacienţi pot să sufere de cataplexie, pierdere instantanee a tonusului muscular, declanşată de emoţii puternice precum furia, surpriza sau râsul puternic. De cele mai multe ori, persoana afectată se poate prăbuşi.

Nu există tratament împotriva narcolepsiei, ci doar câteva metode prin care se încearcă minimalizarea simptomelor, precum şedinţele frecvente şi scurte de somn din timpul zilei.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au realizat o analiză genetică extensivă pentru a identifica zonele specifice din genomul uman care sunt asociate acestei maladii. Ei au descoperit că trei variaţii genetice specifice din cadrul aceleiaşi gene apar la populaţiile cu strămoşi eurasieni şi sunt asociate declanşării narcolepsiei.

Aceste variaţii genetice joacă un rol esenţial în funcţionarea unui receptor important folosit de celulele T pentru a recunoaşte proteinele străine din organism.

Oamenii de ştiinţă consideră că aceste descoperiri oferă posibilitatea dezvoltării unei terapii eficiente împotriva narcolepsiei. Astfel, cercetătorii trebuie să descopere modul în care se poate bloca activitatea acelor receptori T implicaţi în declanşarea afecţiunii. Identificarea acestor variaţii genetice reprezintă, totodată, un instrument concret de diagnosticare a bolii, încă din stadii incipiente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici