NASA anunţă că planeta Marte se roteşte mai repede decât în trecut

Marte se roteşte mai repede decât înainte, potrivit datelor colectate de sonda InSight a NASA pe planeta roşie.

4392 afișări
Imaginea articolului NASA anunţă că planeta Marte se roteşte mai repede decât în trecut

Sonda InSight, care în prezent nu mai funcţionează, a urmărit rotaţia lui Marte şi a transmis datele pe Pământ. Astfel, cercetătorii au aflat că rotaţia planetei creşte cu aproximativ 4 milisecunde pe an ceea ce scurtează lungimea unei zile marţiene cu o fracţiune de milisecundă pe an, potrivit CNN. O zi marţiană durează cu aproximativ 40 de minute mai mult decât o zi pe Pământ.

Accelerarea este mică, dar cercetătorii nu sunt foarte siguri care este cauza acesteia. Ei sugerează că ar putea fi provocată de acumulările de gheaţă de la polii marţieni sau de ridicarea unor porţiuni care în trecut au fost acoperite de gheaţă.

Misiunea InSight, prima care a studiat interiorul planetei Marte, ar fi trebuit să dureze aproximativ doi ani după aterizarea din noiembrie 2018. NASA a prelungit misiunea cu doi ani şi datele au fost colectate până în 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici