NASA încearcă să lanseze naveta Endeavour spre ISS, după trei tentative ratate

NASA încearcă să lanseze naveta Endeavour spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) duminică, după o tentativă ratată, sâmbătă, din cauza numeroaselor trăsnete care s-au produs în zona Centrului spaţial Kennedy, în apropiere de Cape Canaveral, Florida, unde se află rampa de lansare.

18 afișări
Imaginea articolului NASA încearcă să lanseze naveta Endeavour spre ISS, după trei tentative ratate

NASA încearcă să lanseze naveta Endeavour spre ISS, după trei tentative ratate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

NASA a fost nevoită să amâne lansarea pentru a verifica sistemele electronice ale navetei Endeavour.

Aceasta este pentru a treia oară, în decurs de o lună, când NASA trebuie să amâne lansarea navetei Endeavour. Pe 13, respectiv 17 iunie, lansarea a fost amânată din cauza unor scurgeri de hidrogen detectate în sistemul de evacuare al rezervorului extern.

"Am decis să amânăm lansarea cu 24 de ore, pentru a continua să analizăm datele diferitelor sisteme electronice ale navetei", a explicat Mike Moses, coordonator al echipei însărcinate cu această misiune spaţială. "Până în prezent, nimic nu pare să fi fost afectat de trăsnete", a adăugat acesta.

"Am încredere că vom putea efectua toate verificările în 24 de ore, însă nu pot să garantez acest lucru", a continuat Mike Moses. "Sunt multe echipamente care trebuie verificate, iar acest lucru necesită timp", a mai spus acesta.

Moses a adăugat că 11 trăsnete au lovit zona din jurul rampei de lansare, pe o rază de circa 600 de metri, unde există un sistem elaborat de paratrăsnete.

Dacă în urma verificărilor nu vor fi detectate defecţiuni, lansarea va avea loc duminică, la ora locală 19.13 (23.13 GMT), de la Centrul spaţial Kennedy, în apropiere de Cape Canaveral (Florida).

Umplerea rezervorului extern cu aproape două milioane de litri de hidrogen şi oxigen lichid, la temperatură joasă, va începe duminică, la ora 13.48 GMT.

Condiţiile meteorologice sunt, de altfel, favorabile în proporţie de 60%, faţă de 40%, sâmbătă, însă există riscuri de furtuni şi ploi.

NASA poate încerca să lanseze naveta până pe 14 iulie, după această dată existând un conflict de calendar cu lansarea vasului rusesc Progress, care aprovizionează Staţia Spaţială Internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici