NASA testează un sistem de comunicaţii în spaţiu

Agenţia spaţială americană (NASA) a anunţat, marţi, că a testat cu succes o reţea de comunicaţii în spaţiu, bazată pe modelul web-ului, care ar urma să fie "un fel de internet planetar".

164 afișări
Imaginea articolului NASA testează un sistem de comunicaţii în spaţiu

NASA testează un sistem de comunicaţii în spaţiu (Imagine: www.nasa.gov)

"Este vorba de prima etapă în procesul de înfiinţare a unui sistem de comunicaţii în spaţiu complet nou, un fel de internet interplanetar", a declarat Adrian Hooke, coordonatorul acestui proiect NASA.

Agenţia americană a precizat că inginerii ei au folosit un program denumit Disruption-Tolerant Networking (DTN) pentru a transmite zeci de imagini în spaţiu, de la şi înspre o navetă NASA, la o distanţă de peste 30 de milioane de kilometri de Terra.

Acest sistem trebuie să suporte întârzieri ale datelor, întreruperi şi deconectări ale transmisiei de date în spaţiu şi a fost conceput în parteneriat cu Vince Cerf, vicepreşedintele gigantului Google din domeniul internetului.

DTN, potrivit experţilor NASA, foloseşte o metodă diferită de cea utilizată de conexiunile internet (protocolul IP), la inventarea căreia a colaborat şi Cerf şi care nu se bazează pe principiul unei conexiuni continue.

NASA a precizat că testarea unui program DTN, instalat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), va începe în vara anului 2009.

Potrivit agenţiei americane, un "internet interplanetar" ar permite realizarea unor noi tipuri de misiuni, inclusiv a unor zboruri complexe simultane ale mai multor navete spaţiale, dar şi comunicarea mai bună cu astronauţii care ar ajunge pe Lună.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici