NASA vrea să amplaseze o bază spaţială permanentă în spatele feţei nevăzute a Lunii

NASA intenţionează să construiască şi să amplaseze în spatele feţei nevăzute a Lunii o bază spaţială permanentă, care să fie folosită ca o pistă de lansare pentru viitoarele expediţii de explorare a planetei Marte.

985 afișări
Imaginea articolului NASA vrea să amplaseze o bază spaţială permanentă în spatele feţei nevăzute a Lunii

NASA vrea să amplaseze o bază spaţială permanentă, în spatele feţei nevăzute a Lunii (Imagine: Shutterstock)

Agenţia spaţială americană se va folosi de câmpurile gravitaţionale din spatele Lunii, unde viitoarele nave spaţiale vor putea să fie "parcate" în spaţiu, informează dailymail.co.uk.

Noua bază spaţială permanentă se va afla la o distanţă de 445.788 de kilometri de Terra. Prin comparaţie, actuala Staţie Spaţială Internaţională (ISS) se află la o distanţă de circa 370 de kilometri de Terra.

Noua bază spaţială va contribui la lărgirea orizonturilor omenirii în privinţa explorării spaţiale, dar, pentru a fi construită, cercetătorii şi inginerii de la NASA trebuie să rezolve o serie de probleme, precum protejarea astronauţilor de radiaţiile solare şi reaprovizionarea bazei.

Publicaţia Orlando Sentinel afirmă că NASA va folosi probabil echipamente rămase de la construirea actualei ISS şi va utiliza rachete din gama Space Launch System pentru a lansa viitoarele vehicule spaţiale.

Proiectul sistemului de lansare se află în faza de execuţie, are un cost estimat la 3 miliarde de dolari pe an şi va fi finalizat în 2017.

NASA plănuieşte să înceapă construirea viitoarei baze lunare la doi ani după aceea.

Potrivit jurnaliştilor de la Orlando Sentinel, NASA a discutat deja cu Casa Albă despre acest proiect, luna trecută, însă nu se ştie deocamdată dacă Congresul american îl va sprijini, având în vedere costurile.

Agenţia spaţială americană formează deja o echipă care să realizeze schiţa viitorului avanpost spaţial, ce va fi "parcat" într-un punct din spaţiu, denumit EML-2 (Earth-moon libration point 2).

Punctele de libraţie sunt nişte "locuri de parcare" în spaţiu, unde obiecte relativ mici se află în balans faţă de forţele gravitaţionale generate de două corpuri cereşti mai mari - precum Terra şi Luna -, rămânând însă relativ staţionar faţă de cele două corpuri, ceea ce înseamnă că NASA va putea într-adevăr să "îşi parcheze" în acele puncte viitoarele vehicule spaţiale.

Potrivit specialiştilor de la NASA, plasarea unui vehicul spaţial într-un astfel de punct Lagrange dintre Terra şi Lună, "dincolo de Lună, reprezintă o bună metodă pentru a testa capacitatea oamenilor de a accede la spaţiul îndepărtat şi este, totodată, cea mai bună opţiune pe termen apropiat pentru a dobândi experienţă de zbor în spaţiu, cu riscuri mici".

David Weaver, un purtător de cuvânt de la NASA, a spus: "Există mai multe opţiuni - şi multe rute - care sunt luate în discuţie în drumul nostru spre Planeta Roşie. Pe lângă Lună şi un asteroid, şi alte opţiuni ar putea fi avute în vedere, în această perioadă în care căutăm modalităţi pentru a ajunge mai uşor, cu riscuri mici, pe Marte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici