O bacterie descoperită în gheaţa, readusă la viaţă după 120.000 de ani

O bacterie descoperită în gheaţa din Groenlanda, la o adâncime de peste trei kilometri, a fost readusă la viaţă în laborator de cercetătorii americani, după un "somn" de 120.000 de ani, informează dailymail.com.

79 afișări
Imaginea articolului O bacterie descoperită în gheaţa, readusă la viaţă după 120.000 de ani

O bacterie descoperită în gheaţa, readusă la viaţă după 120.000 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii americani consideră că acest microb neobişnuit ar putea conţine indicii despre modul în care viaţa ar putea să supravieţuiască pe alte planete.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să le readucă la viaţă printr-un proces foarte lent de încălzire graduală a probelor de gheaţă, timp de 11 luni şi jumătate.

Pe măsură ce aceste celule, denumite Herminiimonas glaciei, s-au trezit la viaţă şi au început să se înmulţească, au apărut mici colonii de bacterii, de culoare purpurie-maronie.

Herminiimonas glaciei aparţine unei familii rare de "ultramicro" bacterii care trăiesc în condiţii extreme. Ele au dimensiuni extrem de mici, chiar şi pentru o bacterie, fiind de 50 de ori mai mici decât bacteria Escherichia coli (E. coli).

Jennifer Loveland-Curtze de la Pennsylvania State University, coordonatoarea acestor experimente, consideră că aceste microcelule ar putea oferi oamenilor de ştiinţă indicii despre modul în care viaţa ar putea supravieţui în condiţii extreme, pe alte planete.

"Studiul acestor bacterii poate să ne releve modul în care celulele supravieţuiesc şi chiar se multiplică în condiţii de mediu extrem de ostile, precum temperaturi sub - 56 grade Celsius, cantităţi scăzute de oxigen şi de nutrimente, presiune mare şi un spaţiu limitat", a explicat cercetătoarea americană.

Aceste bacterii nu sunt periculoase pentru oameni, au precizat oamenii de ştiinţă americani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici