O capsulă Soyuz, având la bord doi sateliţi din sistemul Galileo, a decolat din Guyana franceză

O capsulă rusească Soyuz a decolat vineri dimineaţă din Guyana franceză - o premieră în istoria lansărilor spaţiale ruseşti -, având la bord primii doi sateliţi din sistemul de navigaţie Galileo, concurentul european al sistemului american GPS.

215 afișări
Imaginea articolului O capsulă Soyuz, având la bord doi sateliţi din sistemul Galileo, a decolat din Guyana franceză

O capsulă Soyuz, având la bord doi sateliţi din sistemul Galileo, a decolat din Guyana franceză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această misiune Soyuz are o durată prevăzută de trei ore şi 50 de minute.

Motoarele legendarului lansator rusesc au pornit, aşa cum era prevăzut, la ora 10.30 GMT, iar după aproximativ două minute, capsula Soyuz s-a separat de cele patru propulsoare care alcătuiau primul segment al modulului de lansare, continuându-şi apoi cursa spre orbita terestră.

La mai puţin de 10 minute de la decolare, al treilea etaj al lansatorului s-a separat de etajul superior, denumit Fregat, care conţine cei doi sateliţi din sistemul Galileo.

Modulul Fregat îşi va porni apoi propriul motor pentru a putea să plaseze cei doi sateliţi pe orbită, la o altitudine de peste 23.000 de kilometri, la ora 14.20 GMT.

Finanţat în proporţie de 100% de Comisia Europeană şi realizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), sistemul de navigaţie Galileo poate să asigure o mai bună acoperire şi are o precizie mai mare, în comparaţie cu concurenţii săi, sistemul american GPS şi sistemul rusesc GLONASS.

Sistemul american GPS dispune de 24 de sateliţi (dintre care trei sunt de rezervă) aflaţi la o altitudine de 20.200 de kilometri. Sistemul european Galileo va dispune de 30 de sateliţi (dintre care trei vor fi de rezervă), poziţionaţi la altitudinea de 23.222 de kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici