O echipă de cercetători porneşte, marţi, pe urmele aviatoarei americane Amelia Earhart

O echipă de cercetători va porni, marţi, din Hawaii, pe urmele Ameliei Earhart, la 75 de ani de la dispariţia în Oceanul Pacific a celebrei aviatoare americane, care încerca în acel moment să înconjoare Pământul, plecând spre est şi urmând linia Ecuatorului.

489 afișări
Imaginea articolului O echipă de cercetători porneşte, marţi, pe urmele aviatoarei americane Amelia Earhart

Amelia Earhart (Imagine: Hepta)

Pasionaţii de "arheologie aeronautică" din asociaţia TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery) trebuie să ajungă pe Insula Nikumaroro din Arhipelagul Kiribati, pentru a încerca să îşi probeze teoria potrivit căreia aviatoarea americană a supravieţuit o anumită perioadă de timp accidentului de avion pe care l-a suferit.

Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart, în vârstă de 39 de ani, însoţită de navigatorul Fred Noonan, se afla în ultima etapă din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încercând să ajungă în California, după ce decolase din Noua Guinee.

Ea prevăzuse să aterizeze pe Insula Howland pentru a se aproviziona cu carburant. La câteva ore de la decolare, aviatoarea americană anunţa în ultimul ei mesaj radio că nu reuşea să localizeze insula şi că "indicatorul pentru carburant începea să scadă".

În ciuda operaţiunilor de căutare lansate de preşedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urmă a avionului nu a fost descoperită, iar cei doi aviatori au fost consideraţi dispăruţi în mare.

Totuşi, potrivit membrilor asociaţiei TIGHAR, cei doi aviatori ar fi putut să aterizeze pe minusculul atol Nikumaroro, nelocuit, aflat la o distanţă de 480 kilometri de insula Howland, şi ar fi supravieţuit acolo pentru o vreme, în timp ce avionul lor se scufunda în mare. Câteva obiecte americane datând din anii 1930 au fost descoperite pe această insulă, ca şi urmele unui cort.

Echipa de exploratori, alcătuită din 20 de cercetători şi arheologi, intenţionează să analizeze acest sit timp de 10 zile, dar şi - în premieră - o groapă aflată la mare adâncime la vest de această insulă.

Nava lor este echipată cu un aparat cu senzori şi sonare care va realiza o hartă a reliefului submarin, însoţit de un dispozitiv controlat de la distanţă, deja folosit pentru a recupera cutiile negre ale avionului 447 Air France ce zbura pe ruta Rio de Janeiro-Paris, prăbuşit în mare în anul 2009.

Expediţia ar fi trebuit să pornească iniţial luni, la exact 75 de ani de la data dispariţiei avionului pilotat de Amelia Earhart, însă plecarea a fost amânată cu 24 de ore, pentru a permite unui vameş din Kiribati să ajungă în Hawaii şi să urce la bordul vasului. Kiribati se află la aproximativ 2.000 de kilometri distanţă de Hawaii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici