O genă detectează predispoziţia fumătorilor de a face cancer pulmonar

Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă genetică de identificare a fumătorilor care se confruntă cu cel mai mare risc de îmbolnăvire de cancer pulmonar, potrivit unui studiu publicat recent în revista Science Transnational Medicine.

102 afișări
Imaginea articolului O genă detectează predispoziţia fumătorilor de a face cancer pulmonar

O genă detectează predispoziţia fumătorilor de a face cancer pulmonar (Imagine: Mediafax Foto)

Autorii acestui studiu au aflat astfel că genele implicate într-un mecanism specific de dezvoltare a cancerului, denumit PI3K, activează anumite celule din căile respiratorii ale fumătorilor care devin ulterior tumori canceroase.

Această activitate genetică specifică precede apariţia cancerului pulmonar şi ar putea fi inversată prin şedinţe de chimioterapie care vizează mecanismul, au explicat cercetătorii de la Universitatea din Boston.

"Rezultatele acestui studiu sunt importante, deoarece celulele pot fi prelevate cu uşurinţă din epiteliul căilor respiratorii ale fumătorilor, fără să afecteze ţesuturile pulmonare unde se dezvoltă în mod normal tumorile canceroase", a declarat medicul Avrum Spira, principalul autor al studiului.

Pentru a verifica aceste rezultate, cercetătorii americani au măsurat activitatea biochimică a acestui mecanism genetic la nivelul celulelor epiteliului căilor respiratorii la fumătorii care aveau deja cancer pulmonar, dar şi la aceia care nu aveau încă tumori canceroase.

"Am constatat că acest mecanism genetic (PI3K) este minimalizat la nivelul căilor respiratorii ale fumătorilor, care se confruntă cu un risc mare de îmbolnăvire, atunci când leziunile lor pre-canceroase au regresat în urma unei chimioterapii preventive" - fapt care reduce riscul de declanşare a cancerului -, a explicat coordonatorul studiului.

Fumatul este principala cauză de declanşare a cancerului pulmonar în Statele Unite ale Americii, fiind responsabil pentru 90% din totalul cazurilor.

Deşi doar 10-20% dintre fumători se îmbolnăvesc de cancer pulmonar, până la acest studiu nu a existat niciun mijloc eficient de identificare, în rândul celor circa 90 de milioane de fumători şi de foşti fumători din SUA, a acelor persoane care se confruntă cu cel mai mare risc de îmbolnăvire.

În prezent, atunci când diagnosticul de cancer pulmonar este pus, boala se află de cele mai multe ori într-un stadiu mult prea avansat, ceea ce face ca terapiile actuale să fie ineficiente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici