O hartă a materiei negre din Univers, de o întindere fără precedent, realizată de savanţi

O echipă de astronomi internaţională a reuşit să alcătuiască o hartă a materiei negre din Univers, de o întindere fără precedent, care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine această masă misterioasă, care ar forma aproximativ 25% din Univers, potrivit unui studiu recent.

792 afișări
Imaginea articolului O hartă a materiei negre din Univers, de o întindere fără precedent, realizată de savanţi

O hartă a materiei negre din Univers, de o întindere fără precedent, realizată de savanţi (Imagine: www.space.com)

Rezultatele acestor observaţii erau anticipate de mult timp, informează AFP. Ele au la bază simulări informatice, dar erau dificil de verificat, ţinând cont de faptul că materia neagră este, prin natura ei, invizibilă, au explicat Catherine Heymans, de la Universitatea Edinburgh din Scoţia, şi Ludovic Van Waerbeke, de la Universitatea British Columbia din Canada, principalii autori ai studiului.

Cei doi savanţi şi-au prezentat studiul la conferinţa organizată de American Astronomical Society, reunită în această săptămână în oraşul Austin, din statul american Texas.

Astronomii au realizat această hartă analizând circa 10 milioane de galaxii din patru regiuni diferite ale cerului şi care se află la o distanţă de 6 miliarde de ani lumină (un an lumină are 9.460 miliarde de kilometri).

Pentru a identifica materia neagră, ei au studiat distorsiunile luminilor emise de aceste galaxii, care sunt deviate de structuri de materie neagră, în drumul lor prin spaţiu către Terra.

Acesta a fost primul proiect de observare a materiei negre, la scală uriaşă, analizând Universul în toate direcţiile.

Proiectul, denumit Canada-France-Hawaii Telescope Lensing Survey (CFHTLenS), are la bază imaginile galaxiilor acumulate timp de cinci ani.

În afara materiei negre, Universul este format şi din materie vizibilă (4-5%) şi din energie neagră (70%), o forţă misterioasă care explică fenomenul de accelerare a expansiunii cosmosului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici